
Ministra Agriculturii consideră că în Moldova ar trebui să fie cultivate, în principal, doar anumite soiuri de struguri. Care este explicația
Deși în Republica Moldova sunt cultivate zeci de soiuri de struguri, doar câteva dintre ele sunt căutate de producătorii de vinuri. Declarația a fost făcută de ministra Agriculturii, Georgeta Mincu în cadrul unei discuții cu reprezentanții ramurei. Potrivit ei, astfel va exista un raport clar de cerere și ofertă.
・
„Este foarte important să fim atenți la soiurile rezistente la secetă și căutate pe piață. Trebuie să știm care sunt aceste soiuri. Sunt soiuri care nu mai sunt pe placul procesatorilor. Nu ar fi corect să renunțăm la susținerea ramurii. Este o ramură care oferă cele mai multe exporturi, care ne clasează în topuri mondiale, dar totodată trebuie să schimbăm un pic structura soiurilor”, a declarat Georgeta Mincu.
Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu a punctat, în context, că una dintre acțiunile care ar ușura viața producătorilor de struguri ar fi identificarea unui instrument de compensarea eventualelor pierderi:
„Ministerul Agricultorii este obligat să facă o analiză a legilor existente, pentru a înțelege ce facem în caz de supraproducție. Acum noi nu știm cum funcționează instrumentele financiare pentru a interveni pe piață. Trebuie să facem o evaluare clară a capacităților neevaluate de stocare. Trebuie să impunem niște cerințe sporite față de importatorii care duc în retailuri produsele pe care le avem și noi în Moldova. Unii dublează prețurile și inundă piața internă”.
La rândul lor, producătorii de struguri spun că stau cu frica în sân, întrucât vremea toridă din ultimele luni a afectat destul de mult roada.
„După secetele din partea a doua a lunii august constatăm că producția globală de struguri ar putea să se diminueze cu cca 20-30% din cauza deshidratării strugurilor. La general conjunctura vitivinicolă, au fost aduse date care confirmă că piața regională globală a vinului este supraîncărcată cu produse vitivinicole”, a spus un agricultor.
Un alt producător susține că plantațiile de vii din țară sunt în permanentă descreștere:
„ Prețurile de cost a strugurilor sunt la nivelul anului precedent. Se estimează la 4,24-4,50 lei, pentru viile învechite și de 5 lei per kilogram pentru viile mai noi. Asta ar permite să se recupereze măcar cheltuielile producătorilor. Este un preț minim de referință. Suprafețele de plantație vitivinicolă sunt în descreștere în fiecare an. Din 2010 până în prezent s-au micșorat cu 20%”.
Potrivit datelor oficiale, în acest an, roada de struguri medie estimată per hectar este de 5,3 tone. Și prețurile ar putea fi mai mici, comparativ cu anul trecut: pentru soiurile europene tehnice din plantații vechi se prognozează un preț de 4,25 lei/kg, iar pentru soiurile tehnice europene din plantații noi prețurile estimative sunt de 4,75 lei/kg.
2018 a fost un an de cotitură pentru producătorii moldoveni. În pofida condițiilor meteorologice extreme, a ploilor urmate de caniculă și a nopților reci, recolta de mere și struguri din 2018 a fost foarte bogată. Belșugul, însă, nu s-a oprit doar asupra Republicii Moldova, dar și asupra Poloniei și a altor țări din Uniunea Europeană în care producătorii noștri sperau să exporte fructe.
Cu doar câteva luni înainte de începerea unui nou sezon de muncă, oamenii stăteau cu roada în hambare și nu aveau cui s-o vândă. Și dacă merele își mai găseau rostul pe rafturile magazinelor, strugurii reprezintau o adevărată bătaie de cap deoarece sunt mai pretențioși și necesită condiții speciale de păstrare.