„Echipamentul militar de la Cobasna reprezintă un pericol, iar casarea acestor echipamente poate avea loc doar cu prezența partenerilor internaționali. Există un fond special, există resurse financiare puse deoparte pentru a finanța acest proces de distrugere și retragere a acestor muniții. Le-am reamintit partenerilor din Fedrația Rusă că noi avem acces la aceste fonduri, și că nu există motive să tărăgănăm”, a declarat Nicu Popescu.

 Totuși, spune șeful de la Externe, casarea munițiilor de la Cobasna este, deocamdată, o  rezoluție fără un termen cert de realizare:

„Noi deocamdată nu am ajuns la semnarea unui document oficial cu descrierea pașilor și viizunilor cu privire la casarea munițiilor. Din perspectiva RM ne dorim ca în Cobasna să nu fie niciun fel de echipament militar și că toate munițiile trebuie să fie retrase sau distruse”.

 Cât despre zvonurile că aeroportul de la Tiraspol ar putea fi redeschis, Popescu spune:

„Nu se pune problema funcționării aeroportului de la Tiraspol atâta timp cât autoritățile de la Chișinău nu dețin controlul asupra lui”.

AGORA amintește că, anterior, autoritățile de la Chișinău au tras, din nou, alarma privind lipsa unui raport clar cu munițiile care sunt păstrate în depozitul de la Cobasna. 

Depozitul de la Cobasna datează din anii 1940. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!