UPDATE 11.50  Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) comunică că la moment sunt depistate 128 de cazuri suspecte cu semne clinice de boală diareică acută, inclusiv o parte cu semne clinice catarale. Vârsta persoanelor bolnave este între 9-35 ani. Simptomele clinice au fost: slăbiciune generală, cefalee, faringită, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaun lichid, dureri musculare și articulare.

La moment, persoanele bolnave sunt izolate și primesc tratamentul medicamentos în condiții de staționar la IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii și ambulatoriu sub supravegherea medicului de familie.

Elevii au fost internați la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii la data de 12 septembrie prezentând semnde de intoxicație. Ulterior trei copii au fost diagnosticați cu enterocolită, iar într-un caz a fost confirmată diagnoza de toxiinfecție. Informația a fost confirmată pentru Agora de vicedirectorul spitalului Stela Cornilova. 

Totodată, începând din data de 12 septembrie 2019, în baza autosesizării, Procuratura Generală documentează cazul presupusei intoxicații alimentare produse zilele trecute la liceul teoretic Orizont, filiala Ciocana din capitală, dată fiind numărul de aproape 100 de copii și profesori afectați, care s-au adresat după ajutor la  serviciul medical al liceului.

ANSP recomandă populației, în cazul apariției semnelor clinice de boală diareică acută (diaree, vomă, scaun lichid), mai ales la copii, să se adreseze medicului de familie sau să solicite asistență medicală urgentă. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!