„Până acum erau situații că cineva ajungea să concureze tot cu el însuși. Era total lipsit de încredere procedura”, a declarat ministra Nimerenco.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, persoanele care vor candida trebuie să depună două declarații pe propria răspundere: Una că nu are antecedente penale, iar alta - pe avere și interese personale, inclusiv despre rudele și afinii până la gradul IV care lucrează în spitalul pe care intenționează să-l conducă. 

Contractul de administrare al spitalului va interzice directorului să exercite alte activităţi remunerate în perioada valabilităţii mandatului de conducător. Activitatea didactică şi cea ştiinţifică pot fi desfăşurate de către conducător doar în afara orelor de program ale activităţii instituţiei şi doar în afara instituţiei. Dacă prevederea nu va fi respectată atunci persoana va putea fi concediată.

„Acest lucru este necesar pentru a asigura că instituţia medicală dispune de un management efectiv şi continuu, precum și pentru a ne asigura că conducătorul nu se află în conflicte de interese, fiind concomitent director de spital şi medic. Activitatea didactică şi cea ştiinţifică vor fi posibile de desfășurat de conducător în afara orelor de program a instituţiei medicale şi doar în afara instituţiei, pentru a evita situaţiile când un conducător în timpul când urmează să se ocupe de administrare de fapt se află în altă parte sau chiar dacă se află pe teritoriul instituţiei se ocupă de alte activităţi decât cele legate de administrarea acesteia”, motivează autorii proiectului legislativ.

Ministerul Sănătății mai propune ca directorii instituțiilor medicale să fie demiși dacă vor înregistra indicatori de performanţă nesatisfăcători la efectuarea evaluării anuale.

Conducătorii instituțiilor medicale vor fi selectați pe un termen de 5 ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!