
Reacțiile adverse la medicamente nu trebuie trecute cu vederea. Cum le puteți raporta
Cetățenii sunt îndemnați să raporteze reacțiile adverse la medicamente pentru a reduce suferința și salva vieți. Încurajarea vine de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) care intenționează să gestioneze eficient piața medicamentelor din Republica Moldova.
・
„Sarcina de bază a AMDM este ca pe piața din Moldova să fie comercializate doar produse calitative, sigure și eificente. Iar sistemul național de farmacovigilență este unul dintre cele mai importante instrumente care ne permite să realizăm această sarcină. Prin intermediul lui, înregistrăm, sistematizăm şi gestionăm cazurile de reacţii adverse medicamentoase, precum şi cazurile privind eficacitatea medicamentelor raportate de personalul din sistemul de sănătate şi de pacienţi”, a spus directoarea AMDM, Zinaida Bezverhni, la expoziția internaţională specializată pe echipamente medicale, preparate farmaceutice și stomatologie „MoldMedizin&MoldDent-2019”.
De ce medicamentele provoacă reacții adverse?
Potrivit AMDM, fiecare medicament care este procurat în farmacie este însoțit de un prospect care trebuie citit cu atenție. „În el vom găsi o listă a posibilelor reacții adverse pe care acesta le poate provoca. Odată ce medicamentul este lansat pe piață, numărul pacienților care îl administrează crește considerabil, ceea ce înseamnă că pot apărea reacții adverse noi”, explică AMDM.
AMDM anunță că după ce vor procesa raportările pacienților - vor lua măsuri, astfel ca preparatul medicamentos să devină mai tolerabil pentru pacienți.
În anul 2018, Agenția Medicamentului a înregistrat 940 de raportări a reacțiilor adverse, 91% dintre ele parvenind de la specialiștii din sistemul medical.
Angajații din sistemul medical sunt obligați să raporteze reacțiile adverse la medicamente, iar pentru pacienți - este opțională. Moldovenii pot raporta reacțiile adverse la medicamente online pe pagina web: www.amed.md sau scriind un mesaj pe adresa de e-mail: [email protected]
Fișa prin care puteți comunica despre reacțiile adverse poate fi descărcată aici.