
Tănase, despre sesizarea lui Robu la Curtea Constituțională: „Asta ar însemna instaurarea unui control asupra CC”
Curtea Constituțională (CC) trebuie să respingă sesizarea depusă de procurorul general interimar, Dumitru Robu. În caz contrar, asta ar însemna instaurarea unui control „procuroresc” asupra Înaltei Curți. Este opinia exprimată de ex-președintele CC, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
・
„CC a soluționat această cauză câțiva ani în urmă. Este o hotărâre a Curții care explică clar acest articol din Codul penal. Eu, în calitate de președinte al CC la acea vreme, m-am adresat la Comisia de la Veneția. Există și opinia Comisiei de la Veneția foarte clară, care are mari dubii și rezerve vizavi de acest articol 307 din Codul Penal. Este neclar care a fost intenția procurorului general interimar depunând această sesizare. Este absolut neclar. Dacă ar fi să admitem, prin absurd, că judecătorii constituționali ar fi posibil să fie urmăriți pentru hotărârile pe care le adoptă, asta ar însemna instaurarea unui control „procuroresc” asupra CC”, a declarat Alexandru Tănase.
Fostul magistrat constituțional a spus că „nu crede că se va ajunge la așa ceva” și că judecătorii ar urma să respingă această sesizare.
„Există jurisprudența anterioară, există opinia Comsiei de la Veneția, există raportul recent al Comisiei internaționale a juriștilor din vara acestui an, care vorbește despre același articol. Mai mult ca atât, Guvernul vrea să anuleze acest articol. Doamna Domnica Manole, care este judecător la CC, ea însăși a fost îndosariată tot pe acest articol. Este un articol care permite abuzuri foarte largi și o interpretare neadecvată a normelor penale, ceea ce vine în contradicție cu principiile dreptului penal, unde normele trebuie să fie foarte exacte. Cred că judecătorii de la CC vor respinge această sesizare. Iar Guvernul trebuie să abroge această normă sovietică care submină independența judecătorilor și îi fac foarte vulnerabili în fața procurorilor și îi împiedică să ia decizii curajoase, conform intimei convingeri”, a explicat el.
Amintim că, pe 21 august, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională, cerând să se expună cu privire la inamovibilitatea judecătorilor Înaltei Curți. Mai exact, vrea să vadă dacă poate fi pornită urmărirea penală în privința judecătorilor constituționali atât pe durata exercitării mandatului, cât și după încetarea acestuia, fără avizul prealabil al CC.