
Hotărârea Curții, prin care s-a stabilit că limba de stat este româna, poate fi revizuită? Răspunsul lui Alexandru Tănase
Revizuirea hotărârilor Curții Constituționale (CC) va compromite atât Înalta Curte, cât și blocul ACUM. Este opinia ex-președintelui CC, Alexandru Tănase, care a fost întrebat dacă actuala componență a CC ar putea revizui hotărârea din 2013, cea prin care s-a decis că limba de stat este româna, nu moldoneveasca.
・
„Asemenea hotărâri sunt ilegale, fiindcă la modul legal nu este posibilă nicio revizuire a unei hot a CC. Legea permite revizuirea sau distanțarea de propria jurisprudență doar atunci când s-a modificat legea sau atunci când există o hotărâre a Curții Europene. În 25 de ani de activitate a CC, au existat două hotărâri revizuite, ca rezultat al adoptării de către marea cameră a Curții Europene a două hotărâri judiciare. E vorba de controlul asupra actelor cu caracter individual și cea cu privire la dubla cetățenie, norme declarate contrare Constituției”, a declarat Alexandru Tănase la emisiunea „Punctul de Azi” de la TVR Moldova.
Dacă Înalta Curte va încerca să revizuiască hotărârile pronunțate anterior, se va compromite, a mai menționat Tănase. „Va compromite iremediabil și grupul parlamentar al blocului ACUM, deoarece această componență ei și-o asumă. Eu cunosc că liderii blocului ACUM au primit mesaje explicite din partea mai multor persoane foarte importante din zona dreptului constituțional din UE, cerându-le să nu fie revizuite hotărârile anterioare și să fie respectată jurisprudența anterioară. Cred că actuala componență a CC nu va recurge la acest pas absolut necugetat, deoarece va spulbera tot, se va deschide un precedent”, a adăugat el.
Amintim că, chiar dacă Curtea Constituțională a stabilit că limba română este limba de stat, Parlamentul nu a executat hotărârea și nu a făcut modificarea în Constituție.
Actualul președintele al CC, Vladimir Țurcan, a spus că denumirea limbii pe care o vorbim nu este importantă. A menționat că există „probleme mult mai grave” decât modificarea limbii de stat în Constituție.