„Asemenea hotărâri sunt ilegale, fiindcă la modul legal nu este posibilă nicio revizuire a unei hot a CC. Legea permite revizuirea sau distanțarea de propria jurisprudență doar atunci când s-a modificat legea sau atunci când există o hotărâre a Curții Europene. În 25 de ani de activitate a CC, au existat două hotărâri revizuite, ca rezultat al adoptării de către marea cameră a Curții Europene a două hotărâri judiciare. E vorba de controlul asupra actelor cu caracter individual și cea cu privire la dubla cetățenie, norme declarate contrare Constituției”, a declarat Alexandru Tănase la emisiunea „Punctul de Azi” de la TVR Moldova.

Dacă Înalta Curte va încerca să revizuiască hotărârile pronunțate anterior, se va compromite, a mai menționat Tănase. „Va compromite iremediabil și grupul parlamentar al blocului ACUM, deoarece această componență ei și-o asumă. Eu cunosc că liderii blocului ACUM au primit mesaje explicite din partea mai multor persoane foarte importante din zona dreptului constituțional din UE, cerându-le să nu fie revizuite hotărârile anterioare și să fie respectată jurisprudența anterioară. Cred că actuala componență a CC nu va recurge la acest pas absolut necugetat, deoarece va spulbera tot, se va deschide un precedent”, a adăugat el.

Amintim că, chiar dacă Curtea Constituțională a stabilit că limba română este limba de stat, Parlamentul nu a executat hotărârea și nu a făcut modificarea în Constituție.

Actualul președintele al CC, Vladimir Țurcan, a spus că denumirea limbii pe care o vorbim nu este importantă. A menționat că există „probleme mult mai grave” decât modificarea limbii de stat în Constituție. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!