50 de localități au sărbătorit Zilele Diasporei. Băștinașii reveniți temporar acasă au dat start proiectelor de dezvoltare a comunităților

50 de localități au sărbătorit Zilele Diasporei. Băștinașii reveniți temporar acasă au dat start proiectelor de dezvoltare a comunităților

Peste trei mii de cetățeni din Moldova reveniți temporar acasă, au participat la ședințe de planificare a priorităților locale, au aflat despre rezultatele a peste 30 de inițiative realizate cu implicarea diasporei și au dat startul altor 45 de proiecte comunitare în cadrul Zilelor Diasporei organizate de PNUD sub genericul „Migrație și dezvoltare locală”.

„Deja de patru ani simțim că suntem așteptați acasă cu adevărat. Deși lucrăm peste hotare ne dorim ca orașul Ialoveni să fie frumos și dezvoltat pentru a reveni aici cu drag. Suntem bucuroși că suntem informați despre tot ce se întâmplă în localitate, astfel putem contribui la dezvoltarea localității alături de primărie și orășeni. Am realizat multe împreună. Acum ne propunem să facem înfrățirea primăriei orașului Ialoveni cu cea a orașului Letterkenny, unde suntem stabiliți. Aceasta va facilita atragerea de proiecte necesare orașului Ialoveni”, susține Tatiana Ciubuc, băștinașă din orașul Ialoveni, stabilită în Irlanda.

Pe lângă întâlnirile de lucru,moldovenii din diasporă au participat la evenimente culturale și gastronomice organizate pentru băștinași reveniți acasă: expoziții de confecții artizanale, degustarea bucatelor tradiționale, masterclass-uri de lutărit, țesut și gătit.

Publicitate

„Zilele Diasporei reprezintă un moment unic când circa o treime din populația locală, plecată din comunitate, împreună cu autoritățile locale, planifică dezvoltarea comunitară. Asociația de băștinași ”Ciorești baștina mea” contribuie la atragerea resurselor importante pentru proiecte de dezvoltare locală în baza planurilor de acțiuni elaborate în mod participativ. În perioada 2018-2019, circa 30 la sută din numărul total al proiectelor realizate în Ciorești au fost atrase și implementate cu suportul Asociației de băștinași”, susține Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești.

...

În 35 localități au fost organizate forumuri ale oamenilor de afaceri, la care s-au întrunit circa 600 de antreprenori, pentru a explora potențialul și prioritățile de dezvoltare economică locală. Localitățile sunt partenerea ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” .

„Dialogul dintre antreprenori și autoritățile locale contribuie la asumarea unor acțiuni comune de regândire și dinamizare a economiei locale. Toate acestea pot avea un impact direct asupra deciziei oamenilor de a rămâne sau reveni în țară alături de familiile lor”, spune Zinaida Adam, managera componenta politici a proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.

Și reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost prezenți în cadrul evenimentelor. Aceștia au desfășurat peste 60 de evenimente de prezentare a serviciilor de reintegrare a migranților pe piața muncii din țară.

Tot în cadrul Zilelor Diasporei, a fost organizată tabăra națională „E-drumul ACASĂ”, care a inspirat 36 de tineri să devină promotori ai dezvoltării locale și să-și încurajeze semenii din diasporă la acțiuni dedicate dezvoltării comunităților natale.

În etapa a II-a a proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” sunt implicate 35 localități, alese prin concurs, care învață să valorifice potențialul migrației pentru dezvoltarea locală. Finanțată de Guvernul Elveției, cu un buget total de 6,4 milioane dolari, această etapă se desfășoară în perioada 2019-2022.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal