
Insulina STRIM: Milioane de lei cheltuiți pe un preparat ce stă în depozit
Statul ar datora aproape jumătate de milion de lei companiei ucrainene Farmac pentru achiziționarea biosimilarului insulinei Strim, informează Sănătate Info. Conform contractului de achiziție, semnat cu Esculap-Farm SRL, au fost livrate 413.850 de cartușe și 13.350 de stilouri injectoare Strim 100 UI/ml 3 ml, dintre care doar 61.200 de cartușe au ajuns la pacienți, restul aflându-se în depozite.
・
Conform informației Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, problema ar fi în faptul că au fost cheltuiți aproape 174 de mii de euro fără rost. Acum pacienții cu diabet pot primi preparate alternative STRIM-ului așa cum acestea se găsesc în farmaciile din țară.
Totodată, compania Farmac, din Ucraina, cere acces la informațiile care arată că au fost înregistrate reacții adverse la pacienții din Moldova. Potrivit producătorilor, în lume se înregistrează anual circa 60 de cazuri de reacții adverse la 10 milioane de utilizatori. Totodată, în Ucraina s-au înregistrat 3 cazuri la 60 de mii de pacienți.
Într-o conferință de presă de o oră, reprezentanții firmei „Farmak” au insistat că preparatul cunoscut în R. Moldova ca „Strim” se comercializează în Ucraina deja de 13 ani. Mai mult, ucrainenii afirmă că scandalul insulinei a fost unul provocat de concurența neloială.
AGORA amintește că la începutul anului 2019, autoritățile din domeniul sănătății au emis un ordin prin care au limitat nevoile de insulină de bază ale diabeticilor cu un preparat biosimilar numit „Strim”, produs de o firmă din Ucraina și testat insuficient. Astfel, aproape jumătate de an, acesta a devenit unicul preparat pe care pacienții dependenți de insulină îl puteau primi gratuit, prin intermediul rețetelor pentru medicamente compensate.
Ulterior, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a retras din Nomenclatorul de stat ambele forme ale produsului de insulină biosimilară „Strim”. Agenția și-a motivat decizia prin faptul că numărul de reacții adverse la preparat a crescut, fiind înregistrate 101 notificări.
În privința cazului insulinei STRIM Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar penal. În el este vizat fostul director al Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), Ivan Antoci.