Prețul petrolului Brent, reperul internațional folosit de comercianții de petrol, a sărit la 71,95 de dolari pentru un baril. Prețul petrolului din SUA a crescut și el, dar foarte puţin, întrucât președintele Donald Trump a autorizat utilizarea rezervelor americane. Prețul brutei Brent este acum cu aproximativ 10% la 66,64 de dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate este cu 9,5% mai mare la 60,06 dolari, după ce a crescut cu 15% mai devreme.

Care sunt acuzațiile din SUA?

Atacul, revendicat de rebelii Houthi, din Yemen „a condus la suspendarea provizorie a producţiei la siturile Abqaiq şi Khurais”.

Potrivit estimărilor, atacurile au scos de pe piață în jur de 5% din livrările de petrol ale lumii. Este neclar când va reuși Arabia Saudită să reia livrările la un nivel normal.

Totuși, oficialii de la Ryadh au spus că exporturile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămână, datorită stocurilor deţinute de regat. SUA au respins revendicările rebelilor Houthi și au acuzat în mod direct Iranul pentru organizarea atcurilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!