100 de zile ale Guvernului Sandu: Câte din promisiuni au fost îndeplinite (VIDEO)

100 de zile ale Guvernului Sandu: Câte din promisiuni au fost îndeplinite (VIDEO)

„Se spune că prim-ministrul are 100 de zile ca să dovedească că e bun sau nu, sau echipa Guvernului. Dacă e o echipă foarte puternică, dacă sunt oameni care știu deja sistemul, în 100 de zile poți să vii cu dovadă că da, ne-am apucat de lucru și știm unde mergem” - afirmațiile îi aparțin Maiei Sandu și au fost făcute în 2015, pe vremea când actuala prim-ministră era ministru al Educației. Astăzi, 16 septembrie, se împlinesc 100 de zile de la învestirea Guvernului ACUM-PSRM, condus de Maia Sandu. Executivul și premierul au făcut mai multe promisiuni pentru prima perioadă de activitate. Haideți să vedem dacă Executivul a reușit să se țină de cuvânt.

ÎNDEPLINIT

- Deblocarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare din partea UE.

Publicitate

- Guvernul a obținut eliberarea din funcție a șefilor mai multor instituții din subordine prin demiteri (IGP, ANSA, APP, CNAM, CNAS, Agenția Medicamentului), dar și prin demisii (Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, Poșta Moldovei).

- Promovarea modificărilor în lege care au permis demiterea secretarilor de stat care ar fi făcut campanie pentru PDM.

- Promisiunea de majorare a salariilor în medicină, făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și inclusă în Programul de activitate al Guvernului, a dat primele roade prin majorarea salariilor medicilor care fac ture de noapte.

- A promovat proiectul de lege care a interzis comercializarea produselor petroliere în regim duty-free (angajament inclus în Programul de activitate).

- A obținut votarea în Parlament a rectificărilor la Legea bugetului de stat pentru 2019 (angajament inclus în Planul de acțiuni al Guvernului).

NEÎNDEPLINIT

- Deși Maia Sandu a făcut presiuni pentru ca șefii CA, INJ și ANI să-și dea demisia, aceștia au refuzat îndemnul, care s-a dovedit a fi un eșec.

- Reforma Justiției avansează greoi. Din planul de Acțiuni al Guvernului pentru 2019-2020 lipsesc câteva inițiative asumate în primele 100 de zile – mecanismul excluderii din sistem a procurorilor și judecătorilor corupți și neprofesioniști, crearea DNA și a Curții specializate anti-corupție. Inițiativele se regăsesc și în Programul de activitate al Guvernului. Totuși, pe ultima sută de metri a celor 100 de zile, Guvernul a aprobat modificări la Legea Procuraturii.

- Crearea Biroului pentru Combaterea Corupției și Reforma Justiției, anunțată de Maia Sandu la început de august, așa și nu a mai avut loc

Notă: Structura anunțată de Maia Sandu a fost creată la sfârșitul lunii august și se numește Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției. Pe 16 septembrie, acesta s-a întrunit în prima ședință

- Bilă neagră pentru transparența promisă de Guvern: asociațiile de business s-au plâns că n-au fost consultate în mai multe modificări ale politicii fiscale.

ÎNDEPLINIT PARȚIAL

- Publicarea raportului Kroll II: o variantă cenzurată a raportului a fost publicată de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

ÎN DESFĂȘURARE

- Anchetarea eventualelor schemele de corupție de către instituțiile subordonate Guvernului (monopolul exportului de nuci, schemele de la Metalferos, Moldtelecom, Poșta Moldovei).

Prioritățile Guvernului Sandu

În ziua învestirii Guvernului, Maia Sandu a trasat trei priorități generale ale Cabinetului de miniștri.

1. Eliberarea statului de sub captivitate prin implementarea pachetului anti-oligarhic, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți

2. Scoaterea țării din izolarea internațională și relansarea dezvoltării economice

3. Crearea condițiilor pentru asigurarea bunăstării și creșterea calității vieții

Comisia Europeană: Sunt progrese

Declarația Comisiei Europeană din 12 septembrie 2019: „În urma schimbării Guvernului în luna iunie 2019, R. Moldova a înregistrat progrese solide în punerea în aplicare a reformelor esențiale menite să oprească deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept”.

Vezi și: Raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu UE, publicat. Comisia Europeană atestă îngrijorări, dar și evoluții pozitive

În primele 100 de zile de activitate, membrii Executivului s-au întrunit în 17 ședințe.

Citește și: Nemulțumit de activitatea unor ministere, Dodon critică Guvernul în Parlament: „Propun redefinirea priorităților” (VIDEO)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal