
PDM: Procuratura e controlată politic de Dodon și Năstase
„Procuratura este controlată politic, fapt demonstrat şi astăzi de către Igor Dodon, conducătorul din umbră al PSRM şi preşedinte de ţară”, susțin reprezentanții Partidului Democrat. Formațiunea face referință la o declarație făcută de șeful statului în plenul Legislativului. Totodată, PDM susține că o influență asupra PG ar avea-o și ministrul de Interne, Andrei Năstase.
・
„Societatea rămâne frapată de faptul că acţiunile procurorilor sunt anticipate, prin anunţuri, de către şeful statului ori de către ministrul de Interne, Andrei Năstase. Cei doi nici nu se ascund că deţin controlul asupra Procuraturii Generale. Igor Dodon a anunţat, astăzi, plenul Parlamentului, că până la sfârşitul zilei va veni procurorul general să ceară ridicarea imunităţii unor deputaţi. Este o acţiune sfidătoare la adresa statului de drept, o imixtiune grosolană a politicienilor în activitatea instituţiilor de drept şi o bătaie de joc faţă de independenţa procuraturii. Or şeful statului sau ministrul de Interne nu au de unde să ştie acţiunile Procurorului General, doar dacă îl controlează deplin şi-i dau indicaţii ce să facă”, se arată într-un comunicat al Partidului Democrat.
În context, PDM face apel la ambasadele străine acreditate la Chişinău şi întreaga comunitate internaţională să ia act de derapajele anti-democratice ale guvernării PSRM-ACUM şi să intervină pentru a scoate de sub influenţa politică instituţiile care trebuie să fie independente.
„Utilizarea procuraturii şi a poliţiei împotriva oponenţilor politici actualei guvernări compromite alegerile locale generale din 20 octombrie. Putem afirma că procesul de falsificare a alegerilor locale este în plină desfăşurare”, mai adaugă formațiunea.
Ce a declarat Dodon în plenul Parlamentului
Amintim că, astăzi, președintele Igor Dodon a ținut să vină în plenul Parlamentului cu o adresare către deputați în deschiderea sesiunii de toamnă-iarnă. Șeful statului s-a arătat nemulțumit de activitatea unor ministere, abordările confuze și lipsa de inițiativă a acestora. „Înțeleg că lupta cu marea corupția este în sarcina Procuraturii Generale, care înțeleg că și azi va veni aici în Parlament”, a declarat Dodon de la tribuna Legislativului.
Șeful statului a avut și un mesaj către opoziție
„Pe mulți vă cunosc calitățile. Vă încurajez să folosiți aceste drepturi fundamentale să lucrați pentru oameni. Să susțineți în Parlament proiectele gândite pentru cetățeni. Viitorul va arăta că ceea ce am făcut a fost inclusiv pentru binele dumneavoastră. Înlocuiți victimizarea cu o abordare constructivă, inclusiv cu critică atunci când guvernarea greșește”, s-a adresat Igor Dodon deputaților Partidului Demorat și ai Partidului Șor.
Cine ar putea rămâne fără imunitate
Amintim că anterior ministrul de Interne, Andrei Năstase, i-a expediat procurorului general interimar o scrisoare în care îi solicită investigarea deputatului democrat Vlad Cebotari și inițierea procedurii de ridicare a imunității parlamentare. Zilele trecute, presa a scris că deputatul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Cebotari ar putea rămâne fără imunitate parlamentară, iar ulterior ar putea fi arestat.
Contactat de AGORA, Vladimir Cebotari a spus că cunoaște despre intențiile șefului de Interne și este dispus să colaboreze și să dea răspuns la toate întrebările. În opinia sa acuzațiile ar fi doar un pretext, cauza reală fiind una politică. Cebotari afirmă că nu îi este frică de posibilele acțiuni printre care și arestul și nu are de gând să plece din țară. „Nu am de ce să mă ascund. Eram peste hotare. M-am întors să-i înfrunt ”, a spus deputatul.
Amintim că în perioada 2015 - 2016 Vladimir Cebotari a fost ministru al Justiției în Guvernul Filip. Anterior a fost viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova în perioada iunie 2013 – aprilie 2015, și mai apoi director general al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” în aprilie–iulie 2015.