Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, noua înțelegere devenise necesară pentru că primul acord se încheiase într-o perioadă de tranziție.

„Este un a cord multiașteptat, sunt toate reformele pe care le-am discutat. Este un angajament comun care ține de ce facem în campania electorală, ce facem după campanie, care sunt prioritățile noastre. Am convenit asupra multor lucruri importante. Documentul o să fie publicat, astfel încât o să-l puteți vedea”, a declarat Ion Ceban.

„Am semnat o foaie de parcurs pe mai multe reforme. Nu este un acord între partide, este un acord instituțional, așa cum am propus. Desigur că în cadrul Parlamentului acordul e semnat de trei fracțiuni care au creat această majoritate. Sunt cuprinse mai multe domenii de activitate, nu sunt anexe secrete, partajări. Am mers strict pe reforme în domenii, precum cel al justiției, dar și pe niște angajamente în economie, cum ar fi protejarea producătorului autohton, dezvoltarea agriculturii, descentralizarea”, a adăugat Alexandru Slusari.

Documentul integral poate fi citit aici.

AGORA amintește că președintele Igor Dodon a subliniat de mai multe ori că alianța de guvernare trebuie să semneze un angajament pentru colaborarea ulterioară. 

Anterior, Igor Dodon spunea că acordul de colaborare ar urma să fie semnat, până la finele lunii iulie, de toți deputații din blocul ACUM și PSRM, de șefa Executivului, Maia Sandu, de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și de președintele Igor Dodon.

Amintim că, în data de 8 iunie, socialiștii și cei din blocul ACUM au semnat un acord temporar. Mai exact, aceștia s-au înțeles că vor vota conducerea Parlamentului în frunte cu Zinaida Greceanîi, că vor învesti un Guvern condus de Maia Sandu, că vor demite directorii mai multor instituții și că vor vota declarația cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!