„Legea aprobată în timpul guvernării PD a avut și expertiza Comisiei de la Veneția. Schimbările care se fac acum sunt grăbite. Ei zic că Consiliul Superior al Procurorilor nu a demonstrat în trei luni că vrea să facă schimbarea. Lăsați-i să facă schimbare. Nu se dorește ca Procuratura să fie o instituție independentă” , a declarat democratul.

Cebotari este convins că unele dintre modificările aplicate legii vor duce la un blocaj instituțional: „Ceea ce se întâmplă contravine tuturor standardelor internaționale. Va fi numit un procuror controlat politic cum nu a mai fost niciodată. Este clar că atribuția CSP este limitată, tăiată. Legea nu vine cu răspunsuri pentru că se face în grabă și pentru a pune cât mai mult control. 100 de zile de guvernare pline de eșecuri. Au fost intenții bune, dar lipsa de capacitate, de viziune, de posibilitate ne fac să ne trezim unde suntem”.

Mai mult, democratul este de părere că Legea Procuraturii, în varianta aprobată de democrați ar fi fost făcă cusur: „Faptul că Harunjen a putut să reziste presiunilor demonstrează că această lege a procuraturii este bună”.

Pe 1 iulie Executivul a avizat o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură. Inițiativa legislativă vizează instituirea interimatului funcţiei de procuror general, excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de procuror general și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!