Ajustată sezonier creșterea economică din trimestrul II din 2019 a fost de 5,2%, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), care indică o valoare de 49,7 miliarde de lei a PIB.

Potrivit BNS, cea mai mare contribuţie la creșterea economică au avut-o construcțiile, comerțul cu ridicata și amănuntul, industria extractivă și industria prelucrătoare, informațiile și comunicațiile. În total, pe economie valoarea adăugată brută s-a majorat cu 6,6%, contribuind la formarea și creșterea PIB cu 86,6%.

Volumul impozitelor pe produs s-a majorat cu 3,2% în raport cu perioada similară a anului anterior și a avut o pondere de 13,8% la formarea PIB.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat majorării cu 6,9% a formării brute de capital fix, care are o pondere de 30,5% la formarea Produsului Intern Brut și respectiv a majorării cu 1,5% a consumului final al gospodăriilor populației. O contribuție negativă asupra indicelui volumului fizic al PIB a avut exportul net (-2%), consecință a contribuției mult mai accentuate la formarea PIB a importurilor de bunuri și servicii (58,4%) față de cea a exporturilor de bunuri și servicii (30,2%).

Statisticile oficiale mai arată că în prima jumătate a acestui an economia moldovenească a înregistrat o creștere în termeni reali de 5,2%, iar PIB a urcat la circa 90,9 miliarde de lei.

Menționăm că Ministerul Economiei prognozează pentru acest an o creștere de 3,7%, Banca Mondială de 3,4%, iar Centrul Expert-Grup de 4,5%.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat că în următorii trei ani, PIB pe cap de locuitor al Moldovei poate fi dublat. Pentru aceasta trebuie de anihilat schemele prezente până acum în diferite sectoare din economie și scoaterea economiei din zona gri. Totodată Brînzan a susținut că va miza pe dezvoltarea sectoarelor cu valoare adăugată înaltă, cum ar fi tehnologiile informaționale, energie regenerabilă și agricultura intensivă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!