„Am aflat din presă. Ce trebuia să fac? Am luat legătura cu premierul, am zis că nu e normal ce se întâmplă, dar am zis că ei sunt profesioniști, deși știam că va genera un scandal politic. Ceea ce a și urmat. Am organizat audieri. Politicul nu a fost implicat în operațiunile SIS. Și e bine să nu fie implicat. Nu voi veni cu calificări. Nu am participat la audierile recente. Unii colegi mi-au spus că la acele audieri au fost vizionate inclusiv video care denotă faptul că au existat riscuri. Niciun partid politic nu trebuie să influențeze activitatea ofițerilor SIS”, a spus Andrian Candu la TV8.

În luna iunie 2019, fostul președinte al Parlamentului a ezitat să spună ce s-a întâmplat de fapt pe 6 septembrie 2018 atunci când șapte profesori turci au fost expulzați din țara noastră, pe motiv că aceștia ar fi o amenințare la securitatea națională a Republicii Moldova.

Viața e viață. Multă sănătate tuturor, dar cert este faptul că Guvernul Republicii Moldova trebuie să execute decizia Curții Europene a Drepturilor Omului. Atunci autoritățile au acționat într-un fel. Acum să zic că au acționat corect sau nu, îmi este foarte greu să zic pentru că nu sunt specialist. Dar am înțeles că instituțiile au acționat în baza unor protocoale și legi, și sisteme și valori pe care le-au avut”, a declarat Andrian Candu la emiunea „Puterea a 4-a” de la N4.

Ulterior, pe 20 iunie, Andrian Candu a schimbat macazul, spunând că persoanele care se fac vinovate de acțiuni ilegale în cazul expulzării profesorilor turci trebuie să răspundă. 

„Trebuie făcută o investigație și cei care au abuzat și au acționat ilegal și abuziv trebuie să răspundă. Nu sunt nici eu, nici dvs. să acuzăm. Trebuie să investigăm și cei care au greșit trebuie sancționați. Să fie investigate aceste instituții”, a spus Andrian Candu la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

AGORA amintește că mai multe persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Printre ele se număra și directorul liceului „Orizont”.

Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare.

Decizia de expulzare a cetățenilor turci, la începutul lunii septembrie 2018, ar fi fost luată la indicația directă a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, cu încălcarea mai multor prevederi legale. Acțiunile ar fi fost coordonate de Partidul Democrat, crede președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!