Înalta Curte a stabilit, prin 8 Hotărâri, că Rusia a încălcat dreptul la instruire, dreptul la respectarea vieții private și de familie și dreptul la libertate și siguranță.

CEDO a obligat Rusia să plătească 126.000 de euro cu titlul de prejudicii morale și 5.000 de euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare în instanța de judecată.

Prima hotărâre se referă la cauza Ion Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse. Reclamanții au fost reprezentați de avocații Asociației Promo-LEX. Aceștia sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol; Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Dubăsari; Liceul Teoretic Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol și Gimnaziul din satul Corjova, r-nul Dubăsari.

După pronunțarea Hotărârii CEDO pe cauza Catan și alții, în octombrie 2012, situația școlilor românești din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit.

Administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!