„Planul de acțiuni al APL Budești pentru 2018-2023 prevede dezvoltarea unui învățământ școlar și preșcolar competitiv ceea ce ar însemna dotarea bibliotecilor școlare cu literatura necesară pentru lectura obligatorie a elevilor. Costul proiectului este în jur de 200 mii lei. Până în prezent în școala din localitate s-au procurat cărți în valoare de 4000 de lei, ce ar fi mult mai puțin”, spune Cristian Ermurachi. 

Tinerii sunt îngrijorați că deși proiectul se încheie în 2023, până atunci elevii nu vor avea acces la literatura de care au nevoie.

Sportivii descurajați părăsesc echipele de fotbal și baschet

Același plan de acțiuni, spun tinerii, prevede relansarea activității ansamblurilor de muzică și dans, dar și a echipelor sportive de fotbal și baschet. Pentru acest lucru era prevăzută suma de 300 de mii de lei.

„Am avut mereu rezultate bune la sport, dar APL nu a fost deschisă pentru tineri în acest domeniu. Toate cheltuielile sunt suportate de jucători, iar autoritățile nu ezită să se laude cu rezultatele pe care le obțin sportivii. Cei din echipa de baschet, care activează de doi ani, au cerut de la primărie să fie ajutați cu echipament și să fie renovat terenul de baschet. Nu s-a întreprins nimic. Echipa este demotivată și se destramă”, spune Cristian Ermurachi.

Tinerii spun că în 2011 un teren de fotbal a fost vândut unei persoane fizice. Drept urmare terenul a fost transformat în suprafață agricolă.

Un alt tânăr din localitate, Victor Sandu, a spus că în localitate nu sunt locuri unde tinerii ar putea să-și petreacă timpul. „Au fost înstrăinate bunuri publice care aveau menirea de recreere. Zonele predestinate parcurilor, sau sunt date în arendă, sau sunt vândute. Apare întrebarea: unde trebuie să petreacă timpul tinerii și de ce APL are așa atitudine dușmănoasă? Suntem nevoiți să ne adunăm în stațiile PECO în lipsa unei alternative” a spus Victor Sandu.

Sorin Creangă, originar din aceeași localitate, că în ultimii doi ani s-au deschis mai multe centre extra-curriculare pentru elevi, un lucru totuși, pozitiv. În pofida acestui lucru, o parte din elevi aleg totuși să meargă la studii în Chișinău.

Primarul localității Budești neagă acuzațiile

De cealaltă parte, primarul localității Budești, Nina Costiuc, afirmă că „acuzațiile sunt nefondate și au un iz electoral”. Nina Costiuc spune că terenul de fotbal a fost arat și semănat pentru că așa presupune procedura de prelucrare a suprafeței, iar în viitor pe acest loc va fi un teren sportiv amenajat. Cât despre sportivii din echipele de fotbal și baschet, primarul afirmă că se oferă ajutor ori de câte ori este nevoie. 

Totodată, Costiuc spune că biblioteca din sat a primit mai multe donații de carte, iar o parte au fost procurate, așa încât nu duce lipsuri. 

„Tinerii din localitate participă în proiecte ce implică schimb de experiență, cu colegii din alte țări”, a spus Nina Costiuc. Primarul îndeamnă în continuare tinerii, la un dialog constructiv.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!