„Astăzi stau în fața voastră și mulțumesc bălțenilor că nu au trădat. Stau aici ca să continui ce am început. Sunt sigur că vom reuși. Timp de patru ani, oamenii au fost martorii încercărilor de a ne distruge și îngropa. Am rezistat cu susținerea bălțenilor. Am vorbit întotdeauna despre faptul că voi face ce vor oamenii. Voi fi sluga acestui popor și voi fi acolo unde vor să mă vadă oamenii”, a spus Usatîi, la lansare.

În 2015, Renato Usatîi a câştigat detaşat alegerile pentru Primăria Bălţi în primul tur al scrutinului local, acumulând peste 72% din voturile alegătorilor.

Usatîi a abandonat total Primăria de la Bălți după 24 octombrie 2016, când autoritățile de la Chișinău au emis mandat de arest pe numele său, învinuindu-l că în 2011 l-a expropriat pe bancherul rus Gherman Gorbunţov de pachetul majoritar de acțiuni pe care le deținea la Universalbank şi ulterior a comandat asasinarea acestuia. 

Citește și: Trei, Doamne, și toți trei! Cum au ajuns primarii de Bălți, Orhei și Chișinău în vizorul legii

El a mai rămas primar pe hârtie până-n 2018, când a anunțat că cedează fotoliul său de la primărie. În anul 2018, primăria Bălți a fost câștigată de încă un candidat PN, Nicolai Grigorișin.

Pe 16 iunie 2019, la două zile de la schimbarea puterii de la Chișinău, Usatîi s-a întors în R. Moldova. El a fost audiat la PC COCS, iar ulterior procurorii au anulat mandatul de arest pe numele său. Ulterior, el a avut câteva ieșiri în fața presei, printre care și una în care a prezentat acte care ar face parte din raportul Kroll 2.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!