Tinerii muzicieni au luat două viori, o violă și un violoncel, și au cântat inițial pentru pasagerii bacului de la Molovata. Pe valurile Nistrului au răsunat melodii din Bach, Mozart, Coldplay și altele. Atât pasagerii, cât și echipajul podului plutitor au filmat și au făcut poze, mărturisind ulterior că această călătorie a fost una deosebită, magică și plină de culoare. 


După ce au ajuns pe malul stâng al râului, echipa proiectului „Music Connecting People” s-a îndreptat spre satul Tîrnăuca, de lângă Tiraspol, acolo unde urma să aibă loc concertul propriu-zis. Deoarece au venit mai devreme, instrumentiștii au trecut pe la fabrica de cvas din localitate și au organizat o surpriză pentru muncitorii de acolo. Folosind cisternele drept scenă, eu au încântat toți angajații și a adus o aromă cu note muzicale cvasului și limonadei.


Marele eveniment a fost primul concert din cadrul proiectului „Music Connecting People”, organizat la pensiunea Casa Karaman. Gazdele casei, surorile Karaman, au întâmpinat cei peste 100 de oaspeți cu multă căldură și cu copturi tradiționale, „hulubași”, proaspăt scoase din cuptor de către gospodine și familiile lor. Timp de aproximativ o ora și jumătate, muzicienii au interpretat aproape 20 de piese. Printre ele au fost „Eine kleine nachtmusik” de Mozart, „Viva la vida” de Coldplay, „Billie Jean” a lui Michael Jackson, precum și, la final, câteva piese populare, care i-au făcut pe spectatori să iasă la dans.

 

„Muzica este cea mai bună cale de a apropia oamenii și cel mai bun instrument pentru a facilita comunicarea. Ne bucurăm că nouă din 10 concerte vor avea loc în stânga Nistrului”, dezvăluie Andriano Marian, dirijorul Moldovan National Youth Orchestra.

 

Music Connecting People este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului UE ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, orchestra va organiza 10 concerte, dintre care nouă în stânga Nistrului.

Călătoria muzicala va avea un parcurs total de circa 2.500 km, pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului.


P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.