„Dacă până la sfârșitul acestei săptămâni această lege (n. r. - Legea privind Procuratura) este publicată în Monitorul Oficial - sunt 15 zile pentru depunerea dosarelor, plus 10 zile pentru preselecție și încă 10 zile pentru concursul în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Cam până la mijlocul lunii octombrie, a doua parte a lunii octombrie - noi deja trebuie să avem un procuror general”, a afirmat Sergiu Litvinenco.

Sergiu Litvinenco consideră că Guvernul trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general, deoarece CSP nu are credibilitate.

Potrivit deputatului, comisia care va propune candidații la șefia Procuraturii Generale va fi apolitică.

Pe de altă parte, deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari susține că „dacă a reușit în ceva actuala guvernare este nepotismul”. Potrivit democratului, același lucru se va întâmpla și la numirea noului procuror general al Republicii Moldova.

Amintim că Parlamentul a votat luni după ora 22:00, modificările la Legea Procuraturii. Documentul prevede, în special, procedura de numire a procurorului general și extinderea numărului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Numirea procurorului general va începe prin selectarea a cel puțin doi candidați de către o comisie a Ministerului Justiției, care vor fi propuși CSP pentru selecție. Ulterior, CSP va propune o candidatură președintelui Republicii Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!