
De la Filat, la Șor, Tauber și Apostolova. Cum s-a schimbat retorica deputaților din Parlament atunci când au fost puși în fața ridicării imunității unui coleg (VIDEO)
Ședințele de Parlament în care se discuta subiectul retragerii imunități unor deputați au avut retorică diferită, de la caz la caz. Diferită s-a dovedit a fi și atitudinea reprezentanților partidelor politice. Primul deputat care a rămas fără imunitate și a fost reținut de oamenii legii direct din sala de ședințe a fost ex-premierul Vlad Filat. Votul a fost deschis și nominal, astfel că toți aleșii din Legislativ au putut să-și exprime public decizia. Mai mult, unii dintre ei au ținut să sublinieze prin intermediul discursurilor că salută inițiativa Procuraturii Generale de a-l lipsi pe Filat de imunitate parlamentară.
・
Cazul Filat
„Cred că Republica Moldova se află în fața unei provocări foarte importante. De modul în care Parlamentul și Guvernul vor gestiona această situație depinde dacă țara noastră are viitor, dacă țara noastră va beneficia în continuare de sprijin extern sau va intra într-o perioadă de stagnare sau chiar regres”, a declarat președintele de atunci al Partidului Democrat, Marian Lupu.Și președintele de atunci al liberalilor, Mihai Ghimpu, a ținut să sublinieze cât de important este ca cei care ar fi contribuit la furtul miliardului să-și ispășească pedeapsa după gratii:
„Fracțiunea PL va insista ca persoanele care au furat cetățenii, Șor și complicii săi, să fie trași la răspundere, iar prejudiciul adus să fie întors. Să fie eliberați din funcție cei care nu au asigurat securitatea sistemului bancar și nu au aplicat la timp legea față de cei care au furat miliardul. Vor doljen sideti v tiurme”.În cadrul ședinței de plen, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin i-a atenționat pe aleși că în cazul în care vor vota negativ pentru ridicarea imunității lui Filat, dosarul care investiga furtul secolului va fi blocat.
„Sunt absolut sigur că pentru viitor atunci când va venit momentul, indiferent de cazuri și de dosare, dacă este bănuit cineva din această sală bănuit, trebuie să-i fie retrasă imunitatea. Noi nu trebuie să transformăm aceste lucruri în politică sau în metode de auto-apărare”, a mai adăugat democratul Marian Lupu.
În replică, premierul de atunci a subliniat că acceptă să fie jertfă, dar a dat asigurări că în momentul în care va decide să vorbească, tot sistemul politic din Moldova „va sări în aer”:
„Dacă voi considerați că aduceți pe altarul bunăstării Republicii Moldova o jertfă, o să accept să fiu eu jertfa. În momentul în care o să vorbesc o să sară în aer tot sistemul politic din Moldova. Și poate va veni timpul să sară în aer și să construim ceva sănătos”.
Cazul Șor
Un alt caz de ridicare a imunității unui demnitar de stat a avut loc pe 15 august 2019. Atunci aleșii poporului au supus votului ridicarea imunității deputatului Ilan Șor. Spre deosebire de cazul Filat, de această dată deputații democrați nu au mai fost atât de radicali în declarații.
„Lupta aceasta să nu se transforme într-o luptă politică între părți. Că noi suntem acuma tari, noi pe voi, pe urmă vin ceilalți. Hai să creăm o tradiție în Moldova să facem regulă în ograda noastră”, a spus președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Dumitru Diacov.
Și restul aleșilor au avut o retorică mai temperată. Deputata ACUM, Maria Ciobanu l-a întrebat pe procurorul general interimar, Dumitru Robu dacă va avea curajul să ridice imunitatea tuturor deputaților care se fac vinovați de furtul secolului. Și Alexandru Susari a arătat o atitudine mai docilă față de Șor:
„Voi fi mai indulgent cu Ilan Șor. Am văzut mai multe documente, mai multe lanțuri acolo. Vina lui este evidentă, dar consider că dânsul este unealta. Acest lucru se vede pe mai multe segmente”.
Reprezentanții Partidului Șor, însă, nu au ezitat să-și spună of-ul de la tribuna centrală:
„Sunteți gata să fiți supuși unui vot de probă pentru anularea imunității. Sunt convins că vă este frică. Un asemenea vot ar demonstra întregii țări că vă este frică. O mare frică. În curând o să vă mâncați reciproc precum păianjenii în borcan. Ceea ce se întâmplă acum este răzbunarea personală a lui Igor Dodon. Ilan Șor are ce spune la acest subiect, câți bani i-a oferit lui Dodon la începutul carierei sale. Poate spune cât a cheltuit pentru PSRM, ce alte beneficii a avut din partea lui Șor. Acum vrea să-și distrugă dușmanul politic”, s-a întrebat deputatul Denis Ulanov.
Cazul Tauber și Apostolova
Pe 16 septembrie aleșii au decis ridicarea imunității pentru două deputate ale Partidului Șor – Marina Tauber și Reghina Apostolova. Și de această dată deputații democrați s-au arătat sceptici în privința legitimității deciziei.
„Noi ne dorim să fie trași la răspundere cei care sunt vinovați. Nu ne dorim să fie trași la răspundere țapii ispășitori. Ne dorim să răspundă pentru faptele lor cei în privința cărora sunt probe”, a declarat deputatul democrat Vladimir Cebotari.
Alesul a lăsat să se înțeleagă că învinuirile care li se aduc celor două deputate ar fi îndoielnice:
„Noi am înțeles că acestor două persoane le este imputat faptul că au fost proprietare a unui șir de acțiuni și pentru asta trebuie să răspundă penal. Mă interesează ce fel de semnal și cui îl transmitem noi?”.
Ipoteza a fost susținută și de președintele fracțiunii parlamentare a democraților, Dumitru Diacov.
„În ce se transformă Parlamentul? Eu nu văd nicio hârtiuță. Procuratura trebuie să vină cu dosare, cu materiale care demonstrează că cutare sau cutare este vinovat. Atunci nu va fi nicio problemă. Toți dorim să ajungem într-o zi când cei care sunt vinovați vor răspunde. Trebuie să răspundă. Pe mine puțin mă pune în gardă stilul ăsta”, a spus Diacov.
Ce înseamnă, de fapt, imunitatea parlamentară?
Imunitatea parlamentară are ca scop protejarea membrilor parlamentelor faţă de acţiunile represive sau judiciare, care ar putea fi intentate împotriva lor. Această imunitate reprezintă garanţiile în faţa eventualelor acţiuni abuzive din partea organelor administrative, judecătoreşti sau a particularilor.
Cel mai mare privilegiu al imunității este reprezentat de libertatea de exprimare. Cu alte cuvinte, pentru opiniile exprimate, potrivit votului dat şi, în general, pentru modul în care îşi exercită mandatul de deputat, parlamentarul nu răspunde juridic.
Totuși, regula nu este aplicată uniform în lume. De exemplu, în Canada se consideră că normele dreptului comun sunt în măsură să asigure protecţia parlamentarului atât în materie penală, cât şi în materie civilă. În Australia, India, Noua Zeelandă, Nigeria, Statele Unite ale Americii, Irlanda, Filipine, parlamentarul nu poate fi arestat atâta timp cât el se află în clădirea Parlamentului.
În ţările care practică sistemul sesiunilor parlamentare, de regulă, inviolabilitatea cuprinde numai perioada de sesiuni. În alte ţări precum Australia, Danemarca, Grecia, Israel, Italia, Turcia, inviolabilitatea cuprinde întreaga legislatură.