Referitor la proiectul de modernizare a stației de epurare din Chișinău, reprezentanții „Apă-Canal” au spus că acesta va fi implementat abia în iunie 2020, deoarece se întârzie cu lucrările. Proiectul de modernizarea a stației de epurare costă peste 24 de milioane de euro, bani oferiți de UE.

În cadrul ședinței Comisiei parlamentare de mediu și dezvoltare regională au avut loc audieri publice privind elucidarea complexă a circumstanțelor care au influențat poluarea aerului în Chișinău și localitățile din apropierea orașului, precum și agravarea situației ecologice a râului Bîc.

După aproape două ore de audieri, deputata Violeta Ivanov a ajuns la concluzia că legislația din domeniul apei este bună, avem laboratoare pentru analiza apei și bani. Aceasta a cerut de la Ministerul Mediului, Primăria Chișinău, Apă-Canal și Stației de Epurare a Apelor Uzate, dar și societății civile să vină cu soluții de urgență, eventual să creeze un grup de lucru. „Nămolul să-l livrăm și să-l deshidratăm să nu mai aibă mirosul specific”, a spus Violeta Ivanov.

Ecologistul Ion Ungureanu de la Mișcarea Civică „Extinction Rebellion Moldova” a precizat că în țara noastră toate apele sunt poluate, nu doar apa râului Bîc, motiv pentru care este nevoie de declarat criză de mediu. „Deșeurile sunt cauza principală a poluarii apelor. La nivel de stat este nevoie de declarat criza de mediu. Ulterior se rezolvă problema calității apei, solului, deversările apelor reziduale etc”, a subliniat activistul civic Ion Ungureanu.

Precizăm că Procuratura Generală a anunțat acum câteva săptămâni că s-a autosesizat, în baza informațiilor publicate în presă, referitoare la mirosul neplăcut ce persistă în municipiul Chișinău și poluarea râului Bîc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

Agenția de Mediu a anunțat că nivelul de poluare a râului Bîc depășește de zeci de ori norma admisă. După prelevarea probelor de apă și efectuarea investigațiilor de laborator, Agenția de Mediu a stabilit că detergenții, fosforul, amoniul și consumul chimic de oxigen sunt poluanții afluentului de dreapta al fluviului Nistru.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!