
Moldova și Rusia, condamnate de CEDO pentru încălcarea drepturilor omului
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a constatat că Republica Moldova și Federația Rusă au încălcat dreptul de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane și dreptul la libertate și siguranță, anunță Asociația Promo-LEX. Țara noastră a fost obligată de CEDO să achite depăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 15.000 de euro, iar Rusia - aproape 24.000 de euro.
・
În cauza Negruță vis-a-vis Moldova și Rusia, reclamantul a fost reținut în iunie 2011 la Rezina de către CCCEC, apoi a fost transmis așa numiților reprezentanți ai organelor de miliție din regiunea transnistreană într-un caz penal pornit de către aceștia. Reclamantul a fost pus sub acuzare și condamnat de către așa numitele organe de urmărire penală din regiunea transnistreană.
Ulterior, reclamantul a fost transferat în Închisoarea nr. 1 din Hlinaia, unde a fost deținut în condiții inumane și degradante de detenție. Acesta a fost eliberat din detenție în 2014. Curtea a ajuns la concluzia că autoritățile moldovenești, care trebuiau să controleze situația la momentul arestării reclamantului, nu au împiedicat reținerea sa de către așa numitele autorități de la Tiraspol, care ulterior l-au condamnat și plasat în condiții inumane și degradante.
CEDO a dispus încasarea sumei de 15.000 de euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 5.600 de euro din contul Republicii Moldova și 9.400 de euro din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 1.900 de euro, dintre care 700 de euro din contul Republicii Moldova și 1.200 de euro din contul Federației Ruse.
În cel de-al doi-lea caz, reclamantul a fost reținut în apartamentul său din Chișinău, iar în anul 2009 acesta a fost condamnat de judecătoria Dubăsari la 8 ani de închisoare. A fost eliberat în 2015. Reclamantul a fost deținut în închisoare din or. Hlinaia în condiții inumane și degradante.
Înalta Curte a constatat că Guvernul nu a depus suficient efort pentru a împiedica transferul reclamantului în locurile de detenție din regiune. Curtea a dispus încasarea sumei de 20.000 de euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 8.000 din contul Republicii Moldova și 12.000 din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 2.000 de euro, dintre care 800 de euro din contul Republicii Moldova și 1.200 de euro din contul Federației Ruse.