„Eu ca student, având abonament lunar, circul zilnic. Prima problemă este îmbulzeala. A doua problemă - viteza deplasării, ambuteiajele. Unele mijloace de transport sunt mai învechite și ar fi super să fie modernizate, înlocuite, a spus Denis Smoleac, unul din participanții la eveniment.

Multe răspunsuri de la responsabilii în domeniu nu am putut afla. „Direcția Transporturi se pare că ne-a tras-o în seara asta. Au promis că vin. Șeful Direcției, domnul Boldurescu a zis că deleagă pe cineva. Deci în seara asta nu avem reprezentantul autorității publice locale direct responsabil de subiectul pe care îl discutăm noi aici”, am constatat.

Dar, am urmărit tendințele internaționale și am admirat țările europene care se orientează spre un transport ecologic și comod.

„Funcționează foarte bine într-un oraș elvețian. Sunt busuri electrice, autopilotate care merg fără șofer. Ele merg pe un traseu bine determinat, nu merg foarte repede, confortabile. Toată lumea este în extaz de fascinație”, a exemplificat Mark Mazureanu, director executiv ASIST.

Viitorul în transporturi include panouri electrice, GPS și aplicații ce arată unde se află troleibuzul.

„Eu mi-am făcut studiile în SUA într-un campus. Eu mă simțeam ca prostul. Stăteam în stație jumătate de oră și fix cu un minut înaite de a veni autobuzul veneau toți studenții și eu mă gândeam „De unde dracu ei toți știu că vine autobuzul?” Toți aveau aplicație” a continuat Mark.

Autoritățile au promis că de la 1 octombrie în troleibuzele din Chișinău vor fi GPS. „Termenul nu voi spune dacă va fi respectat, dar oricum tindem spre asta”, a spus șeful adjunct servicii circulații RTEC, Vitalie Ceban.

10 troleibuze au GPS, dar nu este destinat călătorilor. Nici tichetarea electronică, se pare că nu va fi aplicată curând. Transportatorii spun că tariful actual nu este unul real. „Cu trei lei nu faci nici confort, nu faci nici parc, nu înlocuiești nici cu alte microbuze care sunt la fel de păcătoase cum sunt acestea astăzi”, afirmă Ion Mămăligă, administrator de rută de microbuze

O alternativă pentru transportul public ar putea fi bicicleta în chirie. „Nu este nici un punct în oraș unde îmi trebuie mai mult de 30 de minute și eu sunt mai rapid decât o mașină sau troleibuz. Aș putea să spun multe chestii despre șoferi, dar este destul de sigur. Nu mi s-a întâmplat nimic în 4 ani de când circul cu bicicleta”,  povestește despre propria experiență Julian Gröger, președinte EcoVisio.

Ne-am întrebat cât timp vor mai circula microbuzele în capitală?

„Nu este departe ziua când microbuzele vor dispărea. Prețurile reale azi nu mai salvează situația pentru că lumea din transporturi a pierdut orice încredere și ei continuă activitatea până la arderea tuturor resurselor. Adică mașinile care au mai rămas cât va fi posibil vor fi întreținute și o să mai activeze, pentru că azi nu mai crede nimeni în nimic și nu se mai investește nimic”, a concluzionat Ion Mămăligă.

Participanții la eveniment au plecat cu regrete, întrucât soluții în viitorul apropiat nu se prevăd.

„De fapt cea mai mare problemă este că toate problemele astea probabil nu o să fie soluționate în timpul apropiat. Autoritățile publice locale se deplasează, văd cum trăiește lumea în alte țări, orașe, văd cum s-au soluționat problemele în fostul spațiu sovietic. Deci noi avem de unde învăța, avem oameni care ar putea să implementeze schimbări, avem acces la tehnologii dar aceasta nu se face. Deci asta este o lipsă de voință politică”, a menționat fondatoarea blogului „Teotitude”, Diana Guja.

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!