De la 1 martie 2020, potrivit legii, Republica Moldova va renunța la semnalul analogic și va trece integral la semnalul digital. Potrivit președintelui Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedinschi, Ministerul Economiei, ANRCETI, Consiliul Audiovizualului și alte structuri responsabile de implementarea legii au început discuțiile despre implementarea tranziției la televiziunea digitală.
„În iulie am avut prima ședință de lucru. Ieri am avut o altă ședință, la care au fost puse punctele pe i. Așteptăm solicitarea Ministerului Economiei către Consiliului Audiovizualului pentru a solicita tuturor surselor mass-media promovarea spoturilor publicitare pregătite, pentru ca cetățenii să treacă, treptat, la televiziunea digitală prin eter.
Au fost procurate 9.000 de set-top box-uri care vor fi repartizate către Ministerul Economiei către persoanele defavorizate și, în caz de acumulare a cererilor suplimentare, vor mai fi cumpărate, ca până în martie să asigurăm accesul la informație digitală.
„Cei care vor deține multiplex A vor beneficia gratuit nu de 15, dar de 18 canale”, a spus Lebedinschi. „Dacă reușim să conectăm multiplex B, atunci putem ajunge la 36 de canale”, a adăugat deputatul.
„La moment doar șase televiziuni folosesc acest serviciu. Sperăm foarte mult ca până în martie Consiliul Audiovizualului să anunțe concurs pentru slot-urile libere”, a mai spus Lebedinschi.
Anterior, în 2015, legislatorii au stabilit termenul la data de 31 decembrie 2017. Acest lucru însă nu s-a întâmplat în realitate, iar unul dintre motivele principale este incapacitatea tehnică a radiodifuzorilor de a asigura tranziția.
Vezi și aceste știri

Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest

Cinci state occidentale susţin acţiunea juridică a Ucrainei referitoare la crimele de război
