„Considerăm că toate interferențele fostelor guvernări în frecvența de emisie a TVR au produs o mare nedreptate, atât postului public român de televiziune, cât și cetățenilor Republicii Moldova, iar frecvența de emisie preluată abuziv trebuie să revină la TVR”, a scris Maia Sandu pe faceobok.

Prim-ministra a menționat că încet, dar sigur, lucrurile revin la normalitate. „Se sting luminile în televiziunile controlate de sistemul oligarhic, după ani de zile în care au slujit intereselor de partid”, consideră Maia Sandu. Aceasta a dat asigurări că va oferi toată susținerea televiziunii publice române. „E timpul să se facă dreptate și vom oferi toată susținerea televiziunii publice din România pentru recuperarea frecvenței cu acoperire națională”, a spus Maia Sandu.

Totodată, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, susține că TVR Moldova trebuie să ajungă în casele tuturor cetățenilor din țara noastră. „Contez pe sprijinul autorităților responsabile și competente din Republica Moldova pentru a reveni la normalitate si a repara o nedreptate. TVR Moldova trebuie să ajungă în casele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, prin alocarea licenței analogice cu acoperire națională, eliberată de Canal 2. Avem de partea noastră și un dosar închis printr-o înțelegere amiabilă la CEDO”, scrie Excelența Sa.

Televiziunea Română a anunțat că a luat act de decizia Telestar Media SRTv de a renunța la frecvența națională pe care era transmis Canal 2. TVR a anunțat că „face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa” pentru a transmite TVR Moldova.

TVR a emis anterior în Republica Moldova, dar din 7 septembrie 2007, frecvenţa de stat nr. 2, pe care emitea postul TVR 1, a fost acordată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului televiziunii 2 Plus. Ulterior, TVR a atacat în instanţă decizia CCA şi s-a ajuns cu o plângere până la CEDO.

Conflictul s-a încheiat printr-un armistiţiu între cele două părţi, semnat în 2013, prin care autorităţile moldovene se angajează ca noul canal TV să fie preluat de toate societăţile de cablu din ţară.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!