La începutul anilor 90 Observatorul Astronomic din capitală găzduia cursuri de cercetare spațială. După aceea, mulți ani obiectivul a reprezentat interes pentru turiștii care ajungeau să ne viziteze orașul. În prezent clădirea, ajunsă o ruină, găzduiește doar praf, mizerie și cioburi și pare să reprezinte interes doar pentru oamenii străzii.

Locuitorii capitalei spun în unison că felul în care arată clădirea este jalnic. Oamenii își doresc să vadă în locul ruinei un loc de agrement.

„Nu arată bine. Chiar în centrul orașului nu știu dacă este binevenită așa o clădire, ar trebui să o reconstruiască. -Deci credeți că ar fi bine să se implice autoritățile? -Da, doar să nu o dea ca de obicei companiilor care fac apartamente. Ar fi mai bine să o transforme în ceva cultural”,  spus un bărbat.

„Sigur că nu-s de acord. Aș dori să se implice și Primăria ca să reconstruiască clădirea asta”, a declarat un locuitor al capitalei.

 „Cred că trebuie să fie reparată. Totuși este un monument istoric, trebuie să fie reparat.

-Ce ați vrea să se construiască aici sau ce ar trebui să fie aici dacă autoritățile s-ar apuca de treabă?

-Ceva pentru copii de făcut să fie interesant, sau ceva de la înălțime să vezi orașul”, a spus o femeie.

 „Nerușinare. Aici vin copii mici, ei aleargă. Este foarte periculos. Situația poate lua o turnură regretabilă pentru noi. Trebuie să se facă ceva. Fie demolăm această clădire și construim un scuar frumos în loc, fie îl întoarcem la starea inițială”, a spus o femeie.

Clădirea fostului Observator astronomic a ajuns subiect de interes și pentru un vlogger englez care ne-a vizitat orașul în primăvara acestui an. El spunea că a rămas șocat de ceea ce a văzut chiar în inima capitalei.

 Din luna octombrie 2014, Observatorul a intrat în gestiunea Centrului ARTICO.  Responsabilii de la ARTICO spun că sunt în căutarea finanțatorilor care s-ar apuca de restabilirea clădirii. Deocamdată, rezultatele se lasă așteptate.

Experții imobiliari estimează că un metru pătrat de imobil în zona în care este amplasat Observatorul costă aproximativ 1000 de euro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!