În urma unei investigații, care a durat 1 an și 10 luni, Consiliul Concurenței a calificat acțiunea întreprinderii municipale drept abuz de poziție dominantă și a constatat că „Apă-Canal Chișinău" SA a acționat ilegal.

În plus, Consiliul Concurenței a constatat că de la o mare parte din agenții economici din mun. Chișinău - 95,47% din cca 23 000 de întreprinderi din mun. Chișinău - „Apă - Canal Chișinău" SA nu a perceput tarife diferențiate sau plăți suplimentare pentru vărsarea apelor uzate supraîncărcate.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenței este faptul că, în prezent, unicul laborator capabil să aprecieze nivelul de poluare a apelor uzate se află în subordinea „Apă - Canal Chișinău" SA. „Asta provoacă îngrijorări privind imparțialitatea acestui laborator și veridicitatea analizelor, „Apă - Canal Chișinău" SA fiind interesată direct în încasări cât mai mari”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

„Principiul „poluatorul plătește" este un concept conform căruia poluatorul trebuie să plătească pentru poluarea mediului. Acesta trebuie respectat de toate persoanele, atât juridice, cât și fizice, care desfășoară activitate de întreprinzător, a căror activitate economică este generatoare de poluanți și aplicat în mod echitabil de către operator. Conform legislației naționale în vigoare, principiul „poluatorul plătește" impune obligația ca respectivul agent economic să suporte cheltuielile pentru realizarea măsurilor de prevenire a poluării sau să plătească pentru pagubele provocate”, punctează Consiliul Concurenței.


Amintim că, pe 11 septembrie, directorul Apă-Canal, Valeriu Meșca, a fost chemat la raport în cadrul ședinței Guvernului. Acesta afirmă că mirosul urât care vine peste capitală ar avea două cauze. Pe de o parte, există o problemă cu stocarea nămolului care se acumulează la stația de epurare, iar pe de altă parte, în sistemul de canalizare se scurg deșeuri lichide de la fabrici și spălătorii. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!