Ridicarea imunității lui Vladimir Cebotari „e un fapt cunoscut de ceva timp”, spune liderul PD.

„Lucrurile stau așa: nu procurorii au avut dosar și au venit să ridice imunitatea. A fost comanda de ridicare a imunității, iar apoi s-a pornit dosarul”, spune Filip.

Potrivit procurorului Dumitru Robu, există bănuielii rezonabile că Cebotari a contribuit direct la preluarea controlului asupra Aerportului internațional Chișinău, „în favoarea unui grup criminal organizat”. În acest context, Filip se întreabă de ce procurorii nu l-au interogat pe democrat fără a-i ridica imunitatea.

„Pentru asta nu e neapărat să-i ridici imunitatea. Imunitatea se ridică pentru percheziție, reținere, arest. În comisia de concesionare (n.r. - a AIC) în care a participat el au fost șapte oameni. Eu azi am discutat cu trei dintre el, nimeni nu a apelat la ei, ei nu au fost interogați. De ce s-a început cu un deputat? Asta nu demonstrează că a fost o comandă politică? Dl. Cebotari apropo a dat cele mai joase aprecieri acestui contract de concesiune”, afirmă Filip. 

Democratul spune că noua guvernare „oferă spectacol oamenilor, că pâine nu este”.

„Nu mă miră să fiu lipsit de imunitate. Văzând argumentele lui Robu pe cazul Cebotari, înțeleg că se poate întâmpla cu orice om acest lucru. Eu am fost premier, ministru... Am semnat sute de scrisori, decizii. Ei caută să se ia de ceva”, consideră Filip.

Fostul premier a anunțat că democrații au de gând să conteste la Curtea Constituțională ridicarea imunității lui Cebotari și modificările la Legea Procuraturii.

Precizăm că imunitatea parlamentară a democratului Vladimir Cebotari a fost ridicată prin votul a 53 de deputați din coaliția majoritară PSRM-ACUM. S-a întâmplat după ce procurorul general interimar a venit cu o solicitare oficială de la tribuna Parlamentului

„Atât de subțire este argumentarea, vă spun că pur și simplu ne miră”, a declarat președintele fracțiunii democraților, Dumitru Diacov. Democrații au părăsit, la scurt timp, sala plenului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!