
Rezultatele anchetei după intoxicația în masă de la LT „Orizont”: 13 angajați ai blocului alimentar aveau stafilococ auriu, iar în salate erau bacterii coliforme
Bacterii coliforme în salatele din roșii și castraveți și stafilococ auriu în chiftele. Sunt câteva concluzii ale anchetei demarate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în cazul intoxicației de la Liceul Teoretic „Orizont”. ANSA spune că, în rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat stafilococ auriu.
・
Din datele acumulate de ANSA s-a stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proviniență și calitate. Totuși, din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.
Specialiștii au prelevat 26 de probe de bucate gata, trei probe de materie primă (aripi, fileu de pui și cașcaval) și le-au testat. Au fost prelevate și probe din apa din robinet și lavaje de sanitație de pe suprafețe, utilaje, ustensile.
Activitatea blocului alimentar a fost stopată, testele au mers la laborator, iar spațiul a fost dezinfectat. Personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor.
În rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus (stafilococul auriu). În trei probe de produse alimentare examinate de către laborator - salată din roșii și castraveți, chiftele în sos alb, vinegret, pilaf cu carne de vită - au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb.
Conform concluziei finale, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală.
Amintim că în zilele de 11 și 12 septembrie curent, un număr de peste 100 de copii și profesori s-au adresat la serviciul medical al liceului Orizont prezentând semne de infecție alimentară. Dintre persoanele care au avut de suferit, patru copii au fost internați la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, diagnosticați cu enterocolită și toxiinfecție și se află în stare de gravitate medie. Procuratura s-a autosesizat și documentează cazul.
Vârsta persoanelor bolnave este între 9-35 ani. Simptomele clinice au fost: slăbiciune generală, cefalee, faringită, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaun lichid, dureri musculare și articulare.