Din datele acumulate de ANSA s-a stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proviniență și calitate. Totuși, din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.

Specialiștii au prelevat 26 de probe de bucate gata, trei probe de materie primă (aripi, fileu de pui și cașcaval) și le-au testat. Au fost prelevate și probe din apa din robinet și lavaje de sanitație de pe suprafețe, utilaje, ustensile.

Activitatea blocului alimentar a fost stopată, testele au mers la laborator, iar spațiul a fost dezinfectat. Personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor. 

În rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus (stafilococul auriu). În trei probe de produse alimentare examinate de către laborator - salată din roșii și castraveți, chiftele  în sos alb, vinegret, pilaf cu carne de vită - au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb.

Conform concluziei finale, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală.


Amintim că în zilele de 11 și 12 septembrie curent, un număr de peste 100 de  copii și profesori s-au adresat la serviciul medical al liceului Orizont prezentând semne de infecție alimentară. Dintre persoanele care au avut de suferit, patru copii au fost internați la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii,  diagnosticați cu enterocolită și toxiinfecție și se află în stare de gravitate medie. Procuratura s-a autosesizat și documentează cazul.

Vârsta persoanelor bolnave este între 9-35 ani. Simptomele clinice au fost: slăbiciune generală, cefalee, faringită, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaun lichid, dureri musculare și articulare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!