Președintele țării a precizat că există riscuri ca Legea Procuraturii să fie atacată la Curtea Constituțională. „Mai mulți experți spun că unele elemente ale acestei legi ar fi anticonstituționale, dar ne-am asumat împreună cu colegii că mergem pe acest proiect. Vom apăra poziția noastră în continuare, dacă va fi necesar și la Curtea Constituțională. Legea va fi promulgată mâine, va intra în vigoare în următoarele zile și începem procesul”, a declarat șeful statului.

Igor Dodon a mai spus că un procuror general integru este foarte important, dar odată ce nunim un procuror integru asta înseamnă că mâine lucrurile în Moldova o să se schimbe pentru că este vorba despre schimbarea sistemului. „Procurorul general e începutul procesului. Continuă evaluarea procurorilor și multe, multe alte lucruri. Și nu trebuie să ne axăm doar pe procurorul general. Unii oameni cred că dacă numim procurorul - de mâine pâinea o să coste 10 bani. Procurorul general o să-și facă treaba lui, dar noi nu trebuie să uităm de problemele oamenilor”, afirmă Igor Dodon. 

Precizăm că PDM a spus că va ataca la Curtea Constituţională modificările aprobate de deputați la Legea cu privire la Procuratură, adoptate în două lecturi de alianţa PSRM-ACUM.

Parlamentul a votat luni după ora 22:00, modificările la Legea Procuraturii. Documentul prevede, în special, procedura de numire a procurorului general și extinderea numărului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Numirea procurorului general va începe prin selectarea a cel puțin doi candidați de către o comisie a Ministerului Justiției, care vor fi propuși CSP pentru selecție. Ulterior, CSP va propune o candidatură președintelui Republicii Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!