Popșoi: Harunjen a negat că Procuratura pregătea arestarea deputaților care au votat Guvernul Sandu (VIDEO)

Popșoi: Harunjen a negat că Procuratura pregătea arestarea deputaților care au votat Guvernul Sandu (VIDEO)

Fostul procuror general al R. Moldova a fost audiat la Comisia parlamentară care anchetează tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PDM prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale. Potrivit lui Harunje, nu este adevărat că pe numele deputaților care au votat instalarea Guvernului Maia Sandu au fost pregătite mandate de arestare, așa cum se vehicula în perioada crizei politice din prima jumătate a lunii iunie curent. Totodată, Harunjen a mai spus că scrisoarea publică a procurorilor, prin care afirmau că nu admit imixtiunea politică în activitatea lor, nu a fost o acțiune de susținere a guvernării PDM. Declarațiile au fost făcute de președintele Comisiei de anchetă, Mihai Popșoi.

„Domnul Harunjen ne-a relatat despre viziunea sa cu privire la acea scrisoare a procurorilor care a fost interpretată de către societate ca fiind o scrisoare în susținerea fostei guvernări. În același timp, dumnealui a infirmat speculațiile care au existat în presă vizavi de cele 60-90 de mandate de arestare pe numele deputaților, pe numele celor care au votat Guvernul Maia Sandu în 8 iunie. Rămâne ca acest lucru să mai fie confirmat și infirmat și de procurorii care au acum în instrumentare cauză penală pe același subiect. Urmează să fie verificate toate cele relatate de către domnul Harunjen.

Noi l-am întrebat pe domnul Harunjen dacă dumnealui nu i-a părut că acea scrisoare semnată de sute de procurori în grabă nu a fost cumva o susținere a guvernării. Dumnealui a negat asta, dar a recunoscut că a încurajat semnarea acelei scrisori”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul unei conferințe de presă.

Publicitate

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, urmează a se vedea de unde a izvorât acea scrisoare a procurorilor și ce va spune în această privința președintele Asociației Procurorilor din R. Moldova, organizația din numele căreia a fost publicată scrisoarea.

Amintim că în perioada 8-14 iunie 2019, timp în care PSRM și blocul ACUM au format o coaliție, votând conducerea Parlamentului și a Guvernului, președintle Igor Dodon a declarat că Procuratura Generală pregătește reținerea deputaților noii majorități parlamentare, la comanda Partidului Democrat.

Amintim că fostul procuror general al R. Moldova, Eduard Harunjen, și-a dat demisia la data de 11 iulie, la circa o lună după preluarea puterii de către PSRM și ACUM.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal