Coaliția de guvernare, la limita dezbinului? Igor Dodon: „Aș vrea să se țină această coaliție măcar pentru scopuri strategice”

Coaliția de guvernare, la limita dezbinului? Igor Dodon: „Aș vrea să se țină această coaliție măcar pentru scopuri strategice”

Coaliția de guvernare este foarte fragilă. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon după finalizarea lucrărilor celui de-al II-lea Forum Economic moldo-rus. Președintele țării a subliniat că își dorește ca alianța de guvernare să reziste. Totodată, Dodon a adăugat că următoarele șase luni vor fi decisive pentru soarta politică a țării. 

„Ceea ce azi pare imposibil, mâine poate fi inevitabil. Consider că dacă vom reuși să păstrăm această coaliție, dacă vor trece peste greutățile urmărilor luni, dacă ne va ajunge înțelepciune politică să înțelegem, vom oferi o nouă șansă țării. Aș vrea să se țină această coaliție măcar în scopuri strategice”, a spus președintele.

În context, Dodon a adăugat că reglementarea problemei transnistrene încă nu poate fi discutată cu partenerii de guvernare:

Publicitate

„Un apel telefonic în Transnistria costă de câteva ori mai scump decât un apel în SUA. Problema asta trebuie să fie rezolvată, să facem pași mici. Există înțelegere maximă în interiorul țării între Parlament, Guvern și Președinție. Avem o poziție comună în acest sens. Când vine vorba de reglementarea politică este mai complicat. Președinția are părerea proprie, dar să o aducem în discuție în cadrul coaliției nu că e devreme, dar e foarte periculos”. Totuși, șeful statului nu exclude că în viitor va fi pusă în discuția reglementarea politică a Transnistriei.

„Poate la un moment dat vom discuta și despre reglementarea politică. Noi trebuie să găsim un consens pe interior, apoi să le explicăm partenerilor de pe malul stâng, să le spunem că altă soluție nu există. Atunci partenerii strategici vor explica și vor susține”, a conchis Dodon.

Pe 16 septembrie Acordul de colaborare dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Blocul ACUM a fost prelungit printr-un nou acord. Deputați din cele două formațiuni au subliniat că cele două componente ale guvernării sunt gata să conlucreze în continuare.

AGORA amintește că președintele Igor Dodon a subliniat de mai multe ori că alianța de guvernare trebuie să semneze un angajament pentru colaborarea ulterioară.

Anterior, Igor Dodon spunea că acordul de colaborare ar urma să fie semnat, până la finele lunii iulie, de toți deputații din blocul ACUM și PSRM, de șefa Executivului, Maia Sandu, de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și de președintele Igor Dodon.

Amintim că, în data de 8 iunie, socialiștii și cei din blocul ACUM au semnat un acord temporar. Mai exact, aceștia s-au înțeles că vor vota conducerea Parlamentului în frunte cu Zinaida Greceanîi, că vor învesti un Guvern condus de Maia Sandu, că vor demite directorii mai multor instituții și că vor vota declarația cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal