
Despre cooperare, investigarea fraudei bancare, presă și securitate. Maia Sandu a prezentat rezultatele vizitei sale în SUA (VIDEO)
În perioada 18-19 septembrie, șefa Guvernului s-a aflat într-o vizită oficială în capitala Statelor Unite ale Americii, însoțită de miniștrii Andrei Năstase (MAI), Natalia Gavriliță (Finanțe) și Nicu Popescu (MAEIE). „Vizita recentă se înscrie într-o serie de vizite reciproce și denotă voința de a valorifica la maxim relația dintre cele două țări”, a declarat Maia Sandu, enumerând rezultatele aflării sale la Washington.
・
Potrivit ei, la Casa Albă delegația moldovenească a discutat cu MIke Pence, vicepreședintele SUA, Ivanka Trump, consilier al președintelui SUA, precum și TIm Morrison, asistent special al președintleui și membru al Consiliului Național de Securitate. Ne-am întâlnit cu reprezentnații Trezoreriei SUA și USAID, Departamentului Apărării și CIA. Discuții au fost prutate inclusiv cu șeful Comitetului pentru Afaceri Externe, a Camerei Reprezentanților din SUA, precum și cu reprezentanți ai diasporei.
„O însemnătate aparte a avut întrevederea cu reprezentanții diasporei la Washington”, a spus Maia Sandu.

„Am pentru susținerea financiară, care depășește un miliard 400 de milioane de dolari astăzi, cât și susținerea politică acordată R. Moldova pe parcursul anilor, care a contribuit la dezvoltarea și realizarea progreselor pe agenda de democratizare a țării și fortificarea sectorului de securitate și apărare națională”, a declarat șefa Executivului.
„Am solicitat sprijinul autorităților americane în ivestigarea dosarului furtului bancar, precum și înghețarea activelor de pe teritoriul SUA ale persoanelor implicate în acest furt. Am subliniat că integrarea europeană rămâne oibectivul de bază al Executivului, iar cooperarea cu SUA este o prioritate strategică pentru R. Moldova”, a mai spus Maia Sandu.
Potrivit ei, vicepreședintele american Mike Pence a declarat că SUA vor rămâne un partener puternic pentru transformarea democratică a R. Moldova, inclusiv în domeniul de securitate și apărare.

„Oficialii americani ne-au asigurat că vor analiza cererea Moldovei de a investiga frauda bancară și ne vor sprijini în investigarea schemelor de spălare a banilor și aducerea în fața legii a celor vinovați.
La Pentagon am discutat cu Secretarul adjunct al Apărării al SUA despre aproundarea parteneriatului militar al țărilor noastre și dezvoltarea capabilității R. Moldova, dar și colaborarea în combaterea dezinformării și propagandei”, a spus lidera PAS, menționând că va fi inițiată o cooperare mai strânsă cu SUA în domeniul securității ciberneticii.
„Am discutat despre intenția Rusiei de a nimici munițiile de la Cobasna solicitând monitorizarea SUA, dacă se va decide asta între R. Moldova și Rusia.
Reglementarea transistreană a fost prezentă pe agenda discuțiilor. Am reiterat importanța democratizării regiunii și a cooperării cu partenerii ucraineni în vederea securizării hotarelor. Democratizarea regiunii e o precodiție pentru soluționarea politică a acestui conflict și am spus că soluția politică nu trebuie să pericliteze viitorul european al R. Moldova. Nu vom accepta niciodată o astfel de soluție”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit prim-ministrei, la Washington s-a mai discutat despre programe destinate pentru implicarea femeilor în viața politică și integrarea în societatea moldovenească a femeilor care se întorc în țară.
„Am solicitat adoptarea unei rezoluții bilaterale în Congres în susținerea transformărilor democratice în R. Moldova și posibilitatea unor audieri în Camera Reprezenților, care ar oferi informații legiuitorilor americani despre reformele de la Chișinău”, a mai spus co-președinta blocului ACUM.

„Absolut la toate întâlnirile avute le-am solicitat partenerilor locali să susțină dezvoltarea conținutului local și pluralismului de opinie, pentru dezvoltarea resurselor media”, a adăugat Maia Sandu.
Potrivit demnitarei, peste câteva săptămâni R. Moldova va fi vizitată de potențiali investitori americani. „E vor să știe că justiția funcționează și că investițiile lor sunt în siguranță. La asta lucrăm acum, ca să oferim acest sentiment de siguranță, și vom putea avea aceste investiții. Nu e prima încercare a unor investitori din Carolina de Nord, dar care s-au descurajat de corupție, și când vor reveni noi ne vom asigura că instituțiile statului funcționează”, aadăugat lidera PAS.