Transpune chipuri pe o placă de lemn, folosind doar cuie și ață. Nicoleta Vacaru, despre string art (VIDEO)

Transpune chipuri pe o placă de lemn, folosind doar cuie și ață. Nicoleta Vacaru, despre string art (VIDEO)

Nicoleta Vacaru este o tânără artistă de la Chișinău care transpune chipuri pe o placă de lemn, folosind doar cuie și ață. Pasiunea ei a început în 2014, atunci când a văzut această tehnică, numită string art, la un artist chinez. De atunci, a îmbunătățit-o și și-a format propriul stil. Acum, lucrările sale au ajuns să fie admirate și peste hotare.

„Este ceva ce nu făcusem niciodată. Singurică am fost și mi-am ales placa de lemn de la magazin, singură am șlefuit-o cu hârtie abrazivă, apoi a fost un lucru foarte greu alegerea cuielor, fiindcă sunt cuie pe care trebuie să le ții cu mâna și să le bați. Aceea a fost prima experiență și toate degetele erau dezbătute de ciocan. Pe urmă, a fost încă o problemă cu ața. La prima lucrare am luat ață de bumbac, care foarte repede se rupea. A fost o lucrare experiment care m-a făcut să caut cele mai bune materiale și cea mai bună metodă de a învârti ața și de a bate cuiele”, a povestit Nicoleta Vacaru.

La o singură lucrare, tânăra artistă poate munci o lună. „Eu nu pot să lucrez de dimineața până seara la o lucrare, fiindcă am copil mic și îmi permite doar atunci când este la grădiniță două ore sau când doarme, dar foarte rar”, a explicat ea.

Publicitate

Totuși, nu este suficient să ai doar timp liber... mai e nevoie de inspirație. „Vizual și instinctiv, eu deja știu unde voi avea nevoie de acest cui și cât de multă ață voi învârti pe el. Când nu-mi iese bine, dau înapoi. Împletesc, împletesc și apoi descos tot”, a spus Nicoleta.

Lucrările în string art au fost admirate în diverse țări. „La moment, mai multe lucrări sunt în Franța. String art a fost și în Italia. Am avut comenzi și prin Moscova. Recent, o lucrare a ajuns în Portugalia”, a menționat ea.

În prezent, artista experimentează noi tehnici pentru a putea transporta operele în siguranță, astfel încât să ajungă cu bine în orice colț al lumii.

„Eu m-am căutat pe mine în diferite tehnici. Am încercat și cafea, și vin, și batic, și acuarelă, și boabe de cafea, și cosmetică, și ulei, tot. Faza e că m-am regăsit în acril, fiindcă nu miroase, și în string art. Eu când obosesc de acril, vin la string art, și când obosesc de string art, vin înapoi la acril”, a subliniat aceasta.

Prețul unei lucrări în string art pornește de la 250 de euro. Costul diferă în funcție de mărimea și complexitatea operei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal