Mold-Street: O firmă din Cipru își poate pierde monopolul la serviciile de dializă

Mold-Street: O firmă din Cipru își poate pierde monopolul la serviciile de dializă

Ministerul Sănătății propune retragerea drepturilor exclusive la serviciile de dializă oferite la finele anului trecut de Guvernul condus de Pavel Filip, unei firme cu fondatori din Cipru, dar cu beneficiari necunoscuţi.

E vorba de compania BB-Dializa SRL, deținută de BB-Hamodialyse Limited din Cipru, care la finele anului trecut, graţie unei hotărâri a Guvernului Filip a obţinut extinderea de la 12 ani la 25 de ani a perioadei proiectului de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul serviciilor de dializă, dar şi unele drepturi exclusive în domeniu, transmite Mold-street.com.

Aminitim că BB Dializa implementează din anul 2014 proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrelor de dializă existente și de crearea altor noi.

Publicitate

Monopol ce încalcă drepturile pacienţilor de a alege

Acum ministerul propune revenirea la formula veche cu perioada de până la 12 ani pentru parteneriatul public-privat pentru serviciile de dializă şi excluderea prevederii "Guvernul nu va iniția alte proiecte de parteneriat privat în domeniul serviciilor de dializă”, adoptate de Executivul condus de actualul lider al Partidului Democrat.

Autorii argumentează necesitatea revenirii la prevederile vechi prin faptul că după modificările de la finele anului 2018 în domeniul serviciilor de dializă practic s-a creat "o situaţie de monopol", iar Guvernul Filip s-a asumat obligaţia de a contracta doar serviciile prestate de această companie.În plus se menţionează că prin acordarea de drepturi exclusive PPP, serviciul public de hemodializă a fost dezavantajat.

Totodată se mai susţine că prin acordarea drepturilor exclusive BB Dializa SRL, Guvernul Filip a încălcat şi dreptul pacientului de alegere a prestatorului servicii medicale de dializă în ambulatoriu", obligând Compania Națională de Asigurări în Medicină să plătească din bugetul său doar pentru serviciile de dializă în ambulatoriu prestate de această firmă pacienților admiși în sistemul de stat de asigurări medicale.

O piață de peste 125 milioane lei

Mai adăugăm că în anii 2015-2017 alocațiile anuale din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) pentru acoperirea cheltuielilor de prestare a serviciilor de dializă s-au majorat cu 80%: de la 69,7 milioane lei în 2015 la 125,4 milioane lei în 2017.

Respectiv se poate de constatat că serviciile de dializă reprezintă o piață destul de însemnată, iar numărul și costul acestora este în creștere.

În 2017 a fost înregistrată efectuarea a 74.176 de ședințe de hemodializă, în creștere cu 14.767 față de anul 2016. Costul unei ședințe s-a ridicat în 2017 la circa 1.691 lei, în creștere cu 63 de lei față de anul 2016.

Beneficiar final ascuns în Cipru

Amintim că în martie 2014, Ministerul Sănătății a selectat ca partener privat BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013 de avocatul Silvano Pirritano de la biroul Popa și Asociații, cu o lună înainte de anunțarea concursului.

Compania s-a angajat să construiască sau să modernizeze 12 centre de dializă, dar până acum a creat doar trei: la Chișinău, Bălți și Cahul.

Înregistrată în orășelul german Bad Homburg (o suburbie a Frankfurtului), firma avea un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, în aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei,.

În vara anului 2017 s-a schimbat și proprietarul nominal al firmei. Acum e o firmă din Cipru, BB-Hamodialyse Limited, care anterior se numea Melpomania Limited. Cine este beneficiarul final al acesteia nu se știe, dar motivul invocat este optimizarea costurilor.

Avocatul Igor Popa, cunoscut în special ca apărător în instanțe al ex-premierului Vladimir Filat și care reprezenta interesele investitorului german, iar apoi ale celui cipriot, a refuzat să divulge numele beneficiarului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal