
Recomandări culturale. Au început Zilele Europene ale Patrimoniului
Expoziții de artă și istorie, ateliere de creație artistică și excursii la monumentele de patrimoniu sunt organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), cu genericul Artă și Divertisment, care au loc până pe 12 octombrie. Acestea au drept scop promovarea monumentelor istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, spectacolele de teatru și meşteşugurile tradiţionale din Moldova.
・
În această spătămână, moldovenii au ocazia să admire mai multe expoziții de artă: Vernisarea expoziției Chișinău: Trecut - prezent - viitor, miercuri, 25 septembrie, la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău și expoziția Chișinăul în retrospectivă: Arhitectură, patrimoniu și cultură, la Centrul Expozițional Constantin Brâncuși din Chișinău. Tot miercuri, Muzeul Național de Istorie și Etnografie găzduiește expoziția ,,Oraşul medieval Costeşti - 65 de ani de cercetări arheologice”.
Atelierul de creație artistică „Miracolul firului de cânepă” va fi organizat joi, 26 septembrie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Până sâmbătă, 27 septembrie, iubitorii de artă pot merge la expoziția personală a artistului plastic Tudor Zbârnea, care a fost deschisă la Teatrul Național Mihai Eminescu. Iar la Muzeul Național de Artă este deschisă până pe 13 octombrie expoziția pictorului ucrainean Ivan Marchuk: Vocea Sufletului Meu.
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) organizează un seminar pentru un grup de elevi de la Liceul Gheorghe Asachi din Chișinău. Timp de două zile, școlarii vor merge într-o excursie la Complexul muzeal Orheiul Vechi și vor cunoaște de ce este importantă salvarea patrimoniului cultural imaterial. Directorul AIRM, Ion Ștefăniță, a spus că acesta este un proiect pilot, dar care poate fi urmat și de alte instituții de învățământ din țara noatră.
Evenimente de promovare a patrimoniului cultural imaterial au loc și în alte orașe ale Republicii Moldova. La Glodeni va fi prezentată miercuri, 26 septembrie o expoziție de fotografii și artefacte cu generecul Salvgardarea patrimoniului arheologic național. Expoziția de fotografii cuprinde 20 planșe color, cu imagini ale celor mai relevante descoperiri arheologice din țara noastră, inclusiv în raionul Glodeni, iar expoziția de obiecte arheologice va cuprinde o serie de vase și piese descoperite recent în situl cutenian de la Cobani.
Pentru o seară, Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, va deveni un loc de întâlnire pentru patrimoniul construit, mobil și imaterial. Evenimentul, care va avea loc pe 12 octombrie, în zi de sâmbătă seara, este dedicat elementelor incluse în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității: Valsul vienez, tangoul și flamenco. Spectacolul va fi acompaniat de Orchestra și soliștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și soliștii de operă și balet de la Teatrul de Operă și Balet din Odesa.
Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a culturii și identității naționale, o resursă primordială care ne ajută să înțelegem cine suntem cu adevărat. În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să ia parte la evenimente prin care cunosc patrimoniul cultural din întreaga Europă cu ocazia ZEP.
În Chișinău, când vine vorba de clădiri și monumente istorice, realitatea este dură. Multe clădiri istorice au fost distruse la Chișinău, iar altele sunt ruinate sau în stare avansată de degradare. De la independență încoace, monumentele de arhitectură au fost puse la pământ pentru un hotel, centru comercial sau pentru un bloc de locuit. Statul sau moștenitorii le-au lăsat de izbeliște, iar agenții economici le-au adaptat epocii, folosind beton, termopan și faianță.
Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei, care se organizează începând cu anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franţa.