
Inițiativă de a îmbunătăți legea concurenței. Litvinenco: Este nevoie de a elimina monopolul pe piața publicității mass-media
Legea concurenței ar putea fi îmbunătățită pentru a responsabiliza și intensifica activitatea Consiliului Concurenței (CC), dar și pentru a elimina monopolul de pe piața publicității mass-media. În acest sens președintele Comisiei Juridice, Sergiu Litvinenco în parteneriat cu API, au elaborat un proiect de lege.
・
„Pe parcursul anilor, organizațiile societății civile au semnalat mai multe problememe de natură concurențială cu care se confruntă mijloacele de informare în masă pe piața publicității mass-media. În acest sens am înregistrat un proiect de lege care ar îmbunătăți legea concurenței”.
Prin proiectul de lege se propune racordarea legislației naționale la standartele europene pentru protejarea pluralizmului mass-media, dar și pentru a responsabiliza și eficentiza activitatea CC.
„Protunem: 1. Instituirea expresă a interdicției acordurilor anticoncurențiale care au ca rezultat îngrădirea pluralismului mediatic, prin instiuirea unor cerințe speciale privind stabilirea poziției dominantei.
2. Instituirea unor praguri mai mici privind prezumția aflării unei sau mai multor întreprinderi pe poziție dominantă pe piețile relevante publicității mass-media și instituirea condițiilor pentru aplicarea eficientă a sancțiunilor pentru abozul de poziție dominantă în domeniul publicității mass-media.
3. Instituirea obligației privind informarea activă a populației privind utilizarea resurselor financiare publice în domeniul publicității mass-media, pentru a evita abuzurilor autorităților publice locale și centrale. Propunem completarea legii cu un articol ce urmărește:
a) declararea tuturor informațiilor din contractele de achiziție publice încheiate de autoritățile publice centrale și locale pe de o parte și distribuitorii de publicitate pe de altă parte în calitate de informație de interes public, accesul la care nu poate fi îngrădit.
b) Instituirea obligației publicării contractelor anunțate, pe paginile web ale APL.
4. Instituirea unor cerințe speciale privind concentrările economice în domeniul publicității mass-media astfel încât să fie protejat pluralismul.
5. Instituirea pieților relevante în domeniul publicității mass-media în vederea protejării pluralismului mediatic. Pentru CC și va deveni obligatoriu un studiu anual al pieților relevate în domeniul publicității.
6. Instituirea unor cerințe speciale privind procedura de examinare a presupuselor cazuri de încălcare a legislației concurențiale. Spre exemplu instituirea interdicției pentru plenul CC de a interveni în procesul de investigare.
7. Cerințe speciale privind informarea publicului despre investigațiile care se află în derulare la CC în situația monopolizării pieții mass-media”, a punctat Litvinenco.
Litvinenco a menționat drept exemplu cazul în care ProTV, RTR Moldova, Jurnal TV, TV8 au înaintat o plângere Consiliul Concurenței. Aceasta includea o posiblă înțelegere de cartel dintre două mari Case de vînzări de publicitate. „Deși plângera a fost înregistrată la 19 ianuarie 2018, până azi nu s-a identificat o soluțiea din partea CC”, a menționat președintele comisiei.