Pavel Filip, cu raport de alternativă pentru 100 de zile ale Guvernului Sandu: Au intrat în Justiție ca un elefant într-un magazin de bibelouri

Pavel Filip, cu raport de alternativă pentru 100 de zile ale Guvernului Sandu: Au intrat în Justiție ca un elefant într-un magazin de bibelouri

Președintele Partidului Democrat a venit astăzi cu un raport de alternativă pentru primele 100 de zile de activitate a Guvernului Sandu. În mesajele critice, Filip a ținut să facă anumite comparații și cu Executivul pe care l-a condus în ultimii trei ani.

„Venim cu un raport de alternativă pentru 100 de zile de activitate a Guvernului instalat de emisari dinafară. Politicienii de la putere au început cu stângul. Deși Consituția spune că Parlamentul aprobă Programul de guvernare, acest Guvern nu a avut un Program de guvernare. Faptul că ei înșiși își calculează cele 100 de zile din data de 15 iunie, a doua zi după ce am cedat noi puterea, arată că s-au aflat în ilegalitate”, a declarat Filip.

Raportul de alternativă întocmit de democrați se bazează pe cinci direcții.

Publicitate

Numiri în funcție pe bază de cumătrism

Democrații susțin că în cele 100 de zile, noua guvernare a alungat mai mulți profesioniști din funcțiile publice și a compromis mai multe concursuri organizate, amintind aici concursul de selectare a judecătorilor la Curtea Constituțională.

„Guvernul a înaintat un candidat care a ieșit pe locul patru doar pentru că este membru de partid. Au promis depolitizare, în rezultat au dat afară într-o singură zi 65 de persoane. Au plecat toți secretarii de stat, iar Guvernul a decis ca aceste funcții să fie politice și să nu mai fie ocupate prin concurs, astfel încât fiecare să-și poată numi cumătrul după bunul plac. Ministrul de Interne și-a adus cumătrul șef la Inspectoratul General de Poliție. Ministrul Economiei și-a adus cumătrul la Agenția Proprietăți Publice, prim-ministrul și-a adus trezorerierul de la partid și l-a făcut secretar al Guvernului, iar Ministrul Educației l-a numit pe președintele Organizației de tineret de la partidul său secretar de stat al Educației”, a mai punctat Pavel Filip.

Scumpiri în lanț

Aici democrații menționează majorarea tarifelor la energia electrică și posibile creșteri la gaz și transport. „Nivelul de trai al populației nu a crescut, la fel cum nu au crescut nici veniturile oamenilor. În primele 100 de zile a Guvernului Filip am ieftinit curentul electric cu 10%”, a punctat șeful democraților.

Stoparea proiectelor pentru oameni

Democrații se arată nemulțumiți de faptul că noul Guvern a stopat mai multe programe inițiate de fosta guvernare, printre cele menționate fiind: Prima casă, Drumuri bune, Un doctor pentru tine, O nouă viață. „Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este campion la distrus lucruri bune lansate de guvernarea PDM”, a mai adăugat Pavel Filip.

Guvernul antibusiness – majorări de taxe și impozite

Pavel Filip a criticat inițiativele pe politica bugetar-fiscală, menționând că majorarea de taxe și impozite alungă investitorii din țară.

„În lipsa propriilor rezultate Guvernul se laudă cu rezultatele proiectelor noastre. Suntem în așteptarea unui răspuns: unde sunt cele 400 de milioane de lei din scheme și de ce nu vedem venind în buget. La 100 de zile ne simțim de parcă oamenii au cumpărat un produs la care au văzut multă publicitate la TV, iar acum vor să-l întoarcă înapoi. Nu știu cum să ofere pâine, dar în schimb dau oamenilor circ și spectacol. PDM va vorbi de fiecare data răspicat despre greșelile guvernării”, a mai adăugat Filip.

Deturnarea vectorului european

Actualul Guvern creează tot mai multă confuzie în cee ace privește relația cu UE. „Au intrat în Justiție ca un elefant într-un magazin de bibelouri”, a mai punctat Filip. De menționat că prim-ministra Maia Sandu a promis că va veni cu un raport de activitate pentru cele 100 de zile pe 24 septembrie. Data a fost calculată, potrivit instituției, din ziua în care Cabinetul de miniștri s-a întrunit în prima ședință în clădirea Guvernului - 15 iunie 2019.

Constituția: Guvernul lucrează din ziua depunerii jurământului

Potrivit aliniatului 5 al articolului 98 din Constituție, „Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova”.

Guvernul Sandu a depus jurământul în data de 8 iunie chiar în Parlament, în prezența șefului statului, Igor Dodon. Astfel, Guvernul Sandu a început să lucreze din 8 iunie 2019, iar 100 de zile ale Executivului se împlinesc la data de 16 septembrie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal