Subiectul defrișării arborilor a stârnit scântei la ședința operativă de la Primărie. În timp ce secretara de stat a Ministerului Mediului, Iuliana Cantaragiu, insistă pe ideea că arborii trebuie protejați, primarul general interimar susține că anume din cauza unor copaci se rețin lucrările de reabilitare a drumurilor și se strică trotuarele din cartiere.
„Vă propun să dotați spațiile verzi cu echipamente care identifică fiecare arbore, dacă este sănătos sau nu. Nu sunt foarte scumpe aceste echipamente. Ar fi bine să existe așa aparate la Spațiile Verzi”, a declarat Iuliana Cantaragiu.
De cealaltă parte, primarul general interimar, Adrian Talmaci, susține că unii copaci sporesc denivelarea trotuarelor:
„Pe noi mai tare ne deranjează faptul că rămânem fără infrastructură. Ca să reabilităm trotuarul unui cartier nouă ne trebuiesc 3-4 milioane de lei. Faptul că noi acum reabilităm și lăsăm copacii bătrâni acolo, în 4-5 ani trotuarul iarăși va fi denivelat. Din cauza rădăcinilor noi îl pierdem. Sunt bani aruncați în vânt. La un moment dat trebuie să înțelegem că un copac are un termen de viață, dacă vrem să avem și drumuri bune și trotuare bune”.
Responsabilii de la direcția Spații Verzi au precizat că procedura care trebuie să fie respectată pentru a obține permisiunea de defrișare a unui abore este extrem de întortocheată:
„Noi avem așa aparate, noi le folosim pentru a grăbi procedura asta cu actele pe care le întocmim. Chiar dacă ne arată că arborele este sănătos, dar el ne împiedică să efectuăm lucrările. Pe 31 august de 3 luni așteptăm să finisăm lucrările”.
În fiecare an în capitală sunt plantați sute de pomi.