„Nu exista o portiță, existau câteva portițe. Acum nu mai există, sunt sigur că, în cazul încercărilor de a ieși sau de a intra pe teritoriul RM ilegal, cel puțin noi asta putem să depistăm. Cine cunoaște zona aeroportului vechi, este zona de acces care nu era supravegheată de Poliția de Frontieră, pentru că așa au fost indicațiile venite de la anumiți politicieni din RM. Mai există două portițe – sala delegațiilor oficiale, VIP, dar și zona pe unde trec toți cetățenii RM, precum și așa-zisul „punct de trecere est”, după fosta escadrilă militară, spre Sângera. Iată aceste două – din zona aeroportului vechi și dinspre Sângera se foloseau de anumite persoane din fosta guvernare care treceau fără control”, a declarat Rosian Vasiloi.

Potrivit acestuia, de aceste „portițe” beneficia un grup de persoane.

„De exemplu, la indicația dlui Șor, când se desfășurau activități cu privire la verificarea mijloacelor de transport, văzând polițistul de frontieră, Șor a întrebat: „Ce caută ăsta aici?”.  Șeful punctului de trecere a plecat capul, numai nu a dat onorul să spună „am înțeles”. Asta s-a întâmplat cu 3-5 ani în urmă. Din 14 iunie, aceste portițe au fost închise, după 19 iulie am suplinit patrulele cu oameni suplimentari. Am reintrodus patrula care verifică toate aeronavele la aterizare și înainte de plecare”, a dat asigurări șeful Poliției de Frontieră.

El a mai spus că unii mergeau cu mașina direct la aeronavă.

„Anumiți cetățeni intrau cu automobilul direct la navă.  S-au folosit de această modalitate și foști lideri din PDM, și Șor, care cu mașina au ajuns la aeronavă. În cel mai bun caz, a venit polițistul de frontieră, a luat pașapoartele, a mers în aerogară să le înregistreze și le-a adus înapoi. Nu exclud că au fost anumite persoane care au trecut fără acest control”, a menționat Rosian Vasiloi.

Amintim că administrația Aeroportului Internațional Chișinău a negat existența unui coridor special, pe unde se putea trece fără control.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!