Vasiloi, despre contrabanda de la frontieră: „Schemele erau divizate pe anumite sectoare. Se intentau dosare penale, pentru că polițiștii nu se conformau indicațiilor”

Vasiloi, despre contrabanda de la frontieră: „Schemele erau divizate pe anumite sectoare. Se intentau dosare penale, pentru că polițiștii nu se conformau indicațiilor”

La frontieră, schemele de contrabandă erau bine puse la punct. Acestea erau supravegheate de anumite persoane numite în funcții de conducere, care aveau rolul de „смотрящий” (n.r. – supervizor). Cel puțin, asta a spus șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Cu privire la anabolizante și chihlimbar, asemenea cazuri au fost. Era o schemă foarte bine pusă la punct. Asta se referă și la aur, alte metale prețioase, la alcool, și la produse de tutungerie. Persoanele care rețineau produsele de contrabandă, nu doar din Poliția de Frontieră (PF), dar și din SIS, Serviciul Vamal, într-o anumită perioadă fie erau excluse din sistem, fie li se intentau dosare penale, pentru că nu se conformau indicațiilor. Totul depindea de conducerea de atunci. De exemplu, pe un ofițer, care era șef adjunct de direcție, l-am găsit inspector simplu în nordul RM, pentru că nu a îndeplinit indicația să facă coridor verde pentru contrabandă. Împotriva lui au fost inițiate șapte anchete de serviciu. Omul era târâit prin judecăți. Eu l-am readus în funcția din care a fost destituit ilegal. Materialele le-am transmis la Procuratură”, a povestit Rosian Vasiloi.

Mai mult, acesta a declarat că „schemele erau divizate pe anumite sectoare”.

Publicitate

„De exemplu, cineva era responsabil de zona nord, zona sud, pe acolo se trecea spirt, țigări. Aeroportul era pe dimensiunea lui, cu aur, chihlimbar, anabolizante. Totul era coordonat de un centru de coordonare. Fix aceleași companii vindeau alcool unui cerc de persoane, de la aceleași companii se cumpărau țigarete. Erau companiile care erau supravegheate, facilitate de cercuri de ordin politic. Erau oameni care nu aveau nicio legătură cu PF, dar erau angajați ca șefi de sectoare ca „смотрящий”. Oamenii buni au fost rugați să plece, iar ei au fost numiți acolo să supravegheze anumite scheme. De exemplu, avem așa oameni veniți din CNA. Urmează organele de anchetă să se expună”, a spus el.

„Totul se cura de oamenii care aveau epoleți și grade foarte mari, care în anumite funcții și-au pus rude. Beneficiarii finali erau cei care închiriau un spațiu pentru partidul său, iar după ce au plecat de la guvernare ce s-a întâmplat cu acel spațiu? Unii dintre ei au vile în Spania, insule în Grecia. Eu pot să spun nume, dar nu am dovezi”, a adăugat Rosian Vasiloi.

Acesta a mai menționat că, în prezent, au fost înregistrate încercări de a continua aceste scheme. „Acum, nu se trece cum se trecea. La mine nu a venit nimeni, dar la nivel regional vin și propun. Spre exemplu, ca să trecem 5 tone de spirt, îți dăm 2.500 de euro. Nu exclud, mai sunt cazuri când peste Prut a fost aruncată o funie și au fost trase câteva lăzi de țigări”, a spus el.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal