Vasiloi: Cetățenii turci expulzați au trecut frontiera legal. Nu exclud că pașapoartele ar fi fost eliberate de autoritățile turce

Vasiloi: Cetățenii turci expulzați au trecut frontiera legal. Nu exclud că pașapoartele ar fi fost eliberate de autoritățile turce

Cetățenii turci ar fi traversat frontiera, în timpul expulzării, prin trecerea de est a frontierei, de lângă Sângera, conform informației declarate de președintele Comisiei Securitate Națională. Afirmația îi aparține șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi. Totodată, Vasiloi afirmă în cadrul emisiunii Cutia Neagră, la TV8, că profesorii au ieșit din Republica Moldova în baza actelor valabile, deși nu se cunoaște originea actelor cu care s-a traversat frontiera.

„Am verificat. Era cursă charter. Toși cetățenii turci au fost documentați în baza actelor de călătorie”, spune Vasiloi.

Totuși, numerele pașapoartelor erau în ordine consecutivă. „Eu nu exclud că având pașapoarte acasă, care au rămas la familie, acestor cetățeni li s-ar fi eliberat de către autoritățile din Turcia alte pașapoarte, pentru a respecta așa numita procedură de expulzare”, afirmă șeful Poliției de Frontieră.

Publicitate

Rosian Vasiloi spune că nu cunoaște cine ar fi transmis aceste pașapoarte cetățenilor turci, dar actele au fost prezentate de ofițerii SIS care îi conduceau. „Organele de anchetă urmează să se expună pe marginea acestui caz, cum pașapoartele cetățenilor erau acasă, iar ei au ieșit pe baza altor pașapoarte. Nu știu care este legislația Turciei. Ei prevăd ca cetățeanul să aibă două pașapoarte?”, se întreabă Vasiloi.

Potrivit șefului de la Frontieră, în această operațiune au fost implicați doi polițiști care au efectuat procedurile de control.

AGORA amintește că mai multe persoane de origine turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Este vorba despre directorul liceului „Orizont” și alte șase persoane. Informația a fost semnalată de Amnesty International Moldova.

Într-un comunicat de presă Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Menționăm că la 11 iunie curent Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre cu privire la cetățenii turci expulzați. Curtea a hotărât că aplicanților li s-a încălcat dreptul la libertatea și siguranța persoanei și la dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat curții câte 25.000 de euro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal