„Ce facem cu piscina olimpică și sala de mii de locuri? Nu a existat niciun plan”. Brînzan, despre viitorul Arenei Chișinău

„Ce facem cu piscina olimpică și sala de mii de locuri? Nu a existat niciun plan”. Brînzan, despre viitorul Arenei Chișinău

Viitorul Arenei Chișinău este plin de necunoscute, iar statul nu-și imaginează cum să atragă zilnic suficienți vizitatori pentru a acoperi cheltuielile investitorului. Sunt câteva concluzii enunțate de ministrul Economiei, Vadim Brînzan. Întrebat de AGORA ce se va întâmpla cu Arena în contextul în care obiectivul nu este conectat la apă, nu are lumină, nu beneficiază de telecomunicații și nici nu are drumuri de acces, Brînzan a spus că așteaptă o mână de ajutor din societatea civilă. 

Acum două săptămâni, noua conducere a Agenției Proprietății Publice a enumerat, într-o conferință de presă, mai multe neajunsuri ale Arenei Chișinău, printre care lipsa oricăror conexiuni. Între timp, Brînzan vine cu un deadline.

„Am demarat lucrările de conectare a arenei la apă, gaz, lumină. Procesul e anevoios, dar se mișcă. Cred că până la final de octombrie vom avea de toate. Problema majoră e drumul de intrare. Va fi nevoie de naționalizat mai mult de zece terenuri. Va fi o cale de intrare dinspre Orhei. Până la finele lunii octombrie, arena va trebui să fie dată în exploatare precum planului”, a spus ministrul.

Publicitate

Potrivit șefului de la Economie, problema-cheie e planul de dezvoltare a arenei.

„E o construcție grandioasă pentru care nu există plan de dezvoltare. Ce facem cu piscina olimpică, cu sala polivalentă cu mii de locuri, cu toboganele pentru copii? Dezvoltatorul ne întreabă unde punem înghețată, apă, unde vindem mâncare. Zero! Nu există niciun plan și niciodată nu a existat. S-a făcut o construcție în mijlocul câmpului. Cerem proiectanților, arhitecților să ne vină în ajutor. Căutăm un investitor străin care se ocupă de gestionarea unor asemenea obiective”, a punctat Brînzan.

„Cel mai complicat e să asigurăm numărul suficient de oameni care să viziteze acest obiectiv zilnic. Când a fost planificat – deși vedem că n-a fost, s-a discutat numai delapidarea fondurilor – nu s-au făcut calculele de câți consumatori avem nevoie”, l-a completat pe Brînzan șefa Guvernului, Maia Sandu.

Amintim că proiectul Arena Chișinău a fost anunțat și prezentat pentru prima dată de la tribuna PDM, de către ex-vicepreședintele partidului, Andrian Candu.

Noua guvernare a spus, ulterior, că a descoperit mai multe probleme la mijloc. Ministrul Vadim Brânzan a declarat că în spatele Arenei Chișinău ar sta o schemă. Cele zece hectare pe care se construiește complexul de agrement sunt de fapt 69 de hectare în acte, spune șeful de la Economie, menționând că Arena Chișinău nu va fi capabilă să asigure un flux suficient de mare de vizitatori zilnici pentru a acoperi cheltuielile, iar partea turcă are dreptul să preia cele 59 de hectare și să le împartă cesionarilor după bunul plac.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal