VIDEO. Cei trei factori care pun presiune pe piața valutară internă

VIDEO. Cei trei factori care pun presiune pe piața valutară internă

Oferta redusă de valută străină, scăderea exporturilor și reducerea remiterilor se numără printre principalii factori care au contribuit la devalorizarea monedei naționale. Cel puțin asta susține guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu. „Republica Moldova se află în plină criză regională economică și geopolitică. Avem o economie mică și foarte deschisă”, a declarat șeful Băncii Centrale în cadrul unei conferințe de presă.

Reducerea exporturilor

Unul din factorii subiectivi care afectează exporturile sunt și restricțiile de export în Federația Rusă.

Publicitate

„Cea mai bună metodă de adaptarea la șocurile externe este ajustarea importurilor și a exporturilor. Dacă analizăm pe luni, vedem că în noiembrie 2014 exportul a scăzut cu 18% față de noiembrie 2013, iar în decembrie a scăzut cu 11,5% față de aceeași perioadă a anului 2013. Cel mai probabil asistăm la ajustarea economiei, a importurilor. Cel mai probabil în luna ianuarie acest lucru va continua. Așteptările negative ale populației vor duce la scăderea consumului și nemijlocit a importurilor”, a declarat Dorin Drăguțanu.

Reducerea remiterile

Potrivit datelor statistice remiterile constituie circa 25% din venitul disponibil al gospodăriilor din Moldova. În 2014 totalul remiterilor au fost de 1,613 mlrd dolari. „Este cu 4 mln mai mare decât în 2013. Pe luni, vedem cum șocul prin canalul remiterilor a pătruns în Republica Moldova și ne afectează pe noi toți. În octombrie 2014, față de octombrie 2013, remiterile au scăzut cu 9%, în noiembrie cu 29%, în decembrie - cu 31%. În total în trimestrul IV remiterile au scăzut cu 91 mln dolari sau cu 20% față de aceeași perioadă din 2013. Cauza cea mai mare care afectează volumul remiterilor ce intră în RM este situația dificilă din Federația Rusă și deprecierea rublei față de dolar. Două treimi din remiteri vin din Federația Rusă”, a menționat Drăguțanu.

Oferta de valută, mai mică

Al treilea canal care vine cu presiune pe piața valutară internă este oferta de valută în scădere. „Oferta netă de valută din partea persoanelor fizice a scăzut cu 886 mln dolari, ceea ce constituie cu 30% mai putin în comparație cu anul 2013. Gradul de acoperire a cererii din partea agenților economici cu oferta din partea persoanelor fizice a fost de doar 78% pe totalul anului 2014”, a subliniat șeful BNM.

Referindu-se la posibilitățile de redresare a situației, șeful Băncii Centrale a declarat că așteaptă învestirea noului Guvern pentru a veni cu soluții concrete.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal