
Sute de mii de lei pentru publicitate. Cât costă promovarea promisiunilor electorale
La început de campanie electorală pentru alegerile locale și cele parlamentare noi în patru circumscripții uninominale, multe partide politice s-au lansat în competiție nu doar cu promisiuni pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și cu bugete de milioane de lei.
・
Lider detașat este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). În visteria socialiștilor au ajuns 6.490.000 de milioane de lei, bani care constituie veniturile formațiunii acumulate din cotizații sau donații. Până acum PSRM a cheltuit peste 700 de mii de lei pentru a promova imaginea candidaților săi înscriși în cursa electorală pentru alegerile locale și cele parlamentare noi, dintre care circa 500 de mii de lei s-au dus pentru publicitatea la televiziuni, radio, presa scrisă și panouri.
Pe locul doi se află Partidul Nostru cu venituri de 1.542.700 de lei, bani adunați de la cetățenii care au oferit de la 2 mii până la peste 20 de mii de lei. Formațiunea a cheltuit puțin peste 800 de mii de lei pentru promovarea imaginii în presă, întruniri publice etc.
În primele săptămâni de campanie electorală, Partidul Politic „Șor” a înregistrat venituri de 740.500 de lei. Partidul este printre puținele formațiuni care și-a publicat lista donatorilor: 121 de persoane fizice au oferit între 2 și 10 mii de lei pentru partidul condus de Ilan Șor. Printre moldovenii care au înzestrat financiar partidul sunt pensionari, vânzători, studenți și șomeri. În primele trei săptămâni formațiunea politică a reușit practic să cheltuie peste 700 de mii de lei pentru publicitate în mass-media, panouri, întruniri cu potențialii alegători și materiale promoționale.
Partidul Democrat din Moldova (PDM) a acumulat abia 100 de mii de lei și a cheltuit puțin peste 8.000 de lei în primele două săptămâni de campanie electorală. Banii au fost plătiți pentru promovarea la televiziuni, radio, presa scrisă și panouri publicitare.
Partidul Politic „Voința Poporului” declară venituri de aproape 9 mii de lei. Formațiunea susține că încă nu a cheluit niciun leu în campanie. La fel niciun ban nu a cheltuit Partidul Unității Naționale (PUN) care a primit venituri de 28 de mii de lei pe contul fondului electoral.
După trei zile de la deschiderea contului „Fond electoral”, Mișcarea social-politică „Forța Nouă” nu are venituri și nici cheltuieli electorale.
Celelalte partide care și-au anunțat participarea la alegeri, printre care și Blocul Politic ACUM, încă nu au prezentat la CEC rapoartele financiare privind finanțarea campaniei electorale.
Alegerile locale generale vor avea loc pe data de 20 octombrie 2019, atunci când se vor desfășura și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale.