Magistratele de la CA Chișinău au aprobat și ordinea de zi a Adunării generale extraordinare a judecătorilor. Aceasta include două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

Încheierea adoptată astăzi obligă secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să organizeze procesul prealabil desfășurării ședinței extraordinare a Adunării.

Potrivit actului, ieri, 23 septembrie, CA Chișinu a inițiat executarea deciziei CA Chișinău din 20 septembrie, prin care CSM a fost obligat să organizeze Adunarea generală extraordinară a judecătorilor în baza solicitării a 87 de magistrați. Respectiv, CSM-ului i-a fost înaintat drept termen de îndeplinire benevolă până astăzi 24 septembrie, ora 9.00.În același timp, în dimineața zilei de marți, CSM a refuzat să convoace adunarea. Membrii CSM au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!