„Ceea ce se întâmplă în sistemul judecătoresc demonstrează că oamenii de acolo înțeleg că suntem serioși când vorbim despre refrome și curățare. Președintele CSJ a rămas fără imunitate, e un semnal clar pentru anumiți judecători că se înfierbântă situația. Mulți dintre ei sunt vizați, iar prin această cerere de a organiza o Adunare extraordinară, se încearcă să se pună piedici la aceste reforme”, consideră Maia Sandu.

Șefa executivului consideră că decizia de ieri a Curții de Apel, prin care Adunarea s-a stabilit pentru 27 septembrie, este similară cu decizia Curții Constituționale „care a numărat zilele greșit”. 

„S-au grăbit așa încât să nu lase decizia la latitudinea CSM, să nu mai amâne decizia de stabilire a adunării judecătorilor”, crede Sandu.

Prim-ministra crede că deși magistrații CSJ nu apar printre semnatarii care au solicitat să se convoace Adunarea, „ei sunt cei care încearcă să manipuleze cu anumiți judecători”.

„CSJ e prima pe lista reformelor în justiție. Trebuie să se schimbe mandatul CSJ, să se micșoreze numărul judecătorilor de la CSJ și să se facă evaluarea celor care vor să ajungă sau să rămână la CSJ”, spune Sandu.


Unul dintre cele mai importante puncte din agenda Adunării Generale a Judecătorilor, în ședință extraordinară, va fi ridicarea mandatelor membrilor permanenţi şi membrilor supleanţi ai CSM, aleși de către adunare.

La această decizie s-a ajuns după ce un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea și s-a precizat că CSM urmează să stabilească data convocării Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. În caz contrar, se va aplica o amendă de constrângere sau instanța va emite un act administrativ individual. 

CSM a refuzat repetat, iar membrii CSM au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!