
Sondaj: Chironda, Diacov, Klimenco și Cebotari, printre cei mai puțin cunoscuți candidați la funcția de primar. Țîcu, în topul preferințelor după Năstase
La început de campanie electorală, sondajele sociale evaluează primele preferințe ale chișinăuienilor. Deși, Ion Ceban și Andrei Năstase startează ca lideri, sunt și candidați pe care o mare parte din locuitorii capitalei nu-i cunosc, așa cum arată un sondaj realizat de Intellect-Grup. Aici figurează Victor Chironda, Ion Diacov, Valeroi Klimenco și Vladimir Cebotari.
・
Aproape jumătate dintre participanții la sondaj au spus că nu sunt mulțumiți de starea lucrurilor în capitală. Printre cele mai grave probleme ale capitalei, chișinăuienii au enumerat starea drumurilor -19,9 %, salubrizarea străzilor - 9,5%, starea ecologică a orașului - 8,4% și prețurile la alimente - 6,2 %.
Oamenii au fost provocați să dea nume ale personalităților pe care ar vrea să le vadă în fotoliul de primar. Chișinăuienii n-au ezitat să dea așa nume ca Igor Dodon, Maia Sandu, Silvia Radu sau Zinaida Greceanîi. Totuși, în top s-au inclus Ion Ceban cu 24%, Andrei Năstase cu 13% și Octavian Țîcu cu 4,8%. Este de menționat că 10% din persoanele chestionate nu au încredere în nimeni.
Cei care se bucură de cea mai mare încredere și ar fi votați sunt Ion Ceban Ion cu 29%, Andrei Năstase -18% și Octavian Țîcu- 6,2%. Totodată, 23% din alegători nu știu pe cine vor alege.
Printre cei mai puțin cunoscuți candidați la funcția de primar s-au numărat Victor Chironda, despre care 58% dintre persoane spun că nu-l cunosc, urmat de Ivan Diacov - 45% și Valerii Klimenco- 29%.
Printre preferințe la capitolul consilieri în raport apartenența la un anumit partid, chișinăuienii au spus că văd în Primărie consilieri socialiști - 31%, din partea Blocului ACUM - 18% și a partidului Liberal - 4,4%.
Experții au menționat că Năstase pierde din poziție comparativ cu campania precedentă din cauză că este asociat cu guvernarea, că a declanșat o doză de dezamăgire în rândul cetățenilor, iar campania electorală este bazată mai mult pe segmentul emoțional spre deosebire de cea desfășurată de Ion Ceban.
Totodată, aceștia au menționat că la fiecare campanie electorală se observă o pondere de aproape 20% din alegători care se decid în ultimul moment. Totodată, oamenii își pot schimba părerile pe parcursul campaniei influențând rezultatele ulterioare.
Sondajul a fost organizat de Intellect-Grup, pe un eșantion de 1000 de persoane în perioada 14-24 septembrie curent.